För den som är intresserad följer här lite kort teknisk historik.
1995: En första webdagbok startar på ett intranät. Hårdvaran är en PC 286:a med Redhat Linux. Webdagboken var en enda HTML-fil som accessades via ett IP-nummer och används först som försök till intern kommunikation, men övergick sedan allt mer till en privat weblog.
1996, september: den numera privata webloggen läggs ut publikt på internet hos Svenska Canit AB som några år senare också blev min arbetsplats.
1999: Nomell.Nu startades och 2003 registerade vi Nomell.Se. Sajten kördes då på en Linux-server, Roxen Challenger webserver med MySQL i bakgrunden.
Hårdvaran var kraftigt uppgraderad och webben rullade nu på en Pentium med dubbla processorer och enorma mängder minne med den tidens mått mätt.
Roxen hade många fördelar men den främsta var att min vän och dåvarande kollega Egge byggde en publiceringsmodul till Roxen som gjorde det enkelt för mig som ogillar HTML-kodande att publicera mina texter. Man skapade en mall och därefter behövde man bara lägga en tagg överst och underst i de HTML-filer man skapade, så applicerades mallen på sidan. Detta var genialt eftersom om man ändrade mallens utseende, ändradeshela sajten på en gång. Annars var många som kodade HTML på traditionellt sätt tvungna att ändra på alla undersidor vilket kunde bli ganska drygt.
Vidare hade publiceringsmodulen en navigationsmall som byggde upp navigationen som man ville ha den. Med enkla rader för rubrik och sökväg till HTML-fil kunde man snabbt och lätt ändra och den var smart och kunde känna av vilken nivå man befann sig på.
I takt med att vi uppgraderade Linux-distributionen på servern blev det allt mer besvärligt att kompilera den gamla Roxen-servern som var av version 1.3. Det var den där publiceringsmodulen fungerade på så det gick inte så lätt att uppgradera Roxen och upphovsmannen him self hade tröttnat på att uppgradera modulen vilket man kan förstå. Det fanns redan då bättre och enklare PHP-verktyg.
2002: Sommaren 2008 ”avled” min gamla Redhat 7-server och gick in i den sista vilan och alla försök att kompilera Roxen på en nyare maskin misslyckades och sajten låg i träda ett långt tag. Jag tjatade på Egge att bygga modulen för nyare Roxen — bakåtsträvare som jag var/är, medan han tjatade på mig att byta till något publiceringsverktyg typ WordPress. Jag testkörde det på hans maskin en tid och stod i valet att antingen göra det eller lägga ner Nomell.Se vilket var ett tråkigt val =)
2008: I oktober 2008 installerade jag WordPress som är ett PHP-baserat publiceringsverktyg och använder MYSQL. Jag fick bland annat hjälp av Egge att importera min rätt omfattande blog med över 300 inlägg och senare även min gamla gästbok med ett 100-tal inlägg vilket var avgörande för sajtens fortsatta existens. Att börja om på ny kula var liksom inget alternativ.
Så, nu kör vi, WordPress, Apache, MYSQL och en Linux-server som förnärvarande står på mitt jobb på 10Mbits internetförbindelse. WordPress gör bloggandet till en ren dröm i jämförelse för att inte tala om enkelheten i publiceringen av bilder. Ingen manuell skalning, inget krångel. Vidare kan WordPress själv göra oss mer synliga i blogg-Sverige vilket såklart är kul när man lägger ner viss möda på alla dessa ointressanta inlägg =)
2012: Jag byter jobb i februari 2012 men min kollega och vän är kvar på sin post vilket gör det möjligt för sajten att fortfarande rulla vidare på samma internetförbindelse. Hårdvaran är en lite snabbare modernare dator med för lite minne och en för gammal Ubuntu-distribution som verkar ha svårt att hänga med i utvecklingen av trafiken till nomell.se.
I november 2012 slutar min kollega på jobbet och maskinen får flytta med honom hem där det finns möjlighet till fiber och fast IP-adress utan begränsningar.
2013: I september 2013 flyttar joche.se till en ny lägenhet där det inte längre finns möjlighet till egen server. Tack vare kontakter på vår gamla gemensamma arbetsplats får servern flytta tillbaka dit under en övergångsperiod.
I september väljer jag att tills vidare lägga ner det här med egen fysisk server och istället övergå till en virtuell serverlösning hos en bekant på företaget Glesys. en fysisk maskin måste ha en plats att stå på och förutom min gamla arbetsplats som jag inte har någon relation eller tillgång till, så finns inga sådana möjligheter. den gamla fysiska servern står dock kvar där tills vidare för att avveckla en del andra sajter på samma maskin som kräver lite mer arbete.
Med en virtuell server (VPS), så går det nu att anpassa maskinens prestanda i realtid. Ökar trafiken går det att öka CPU-kraft och minne liksom det går att minska prestandan när det lugnar ner sig igen. Nu har min sajt inga stora variationer i trafik, men möjligheten finns.
Det går också att i realtid öka och minska diskstorlek och överföringsmängden på bredbandet. det är en mycket flexibel lösning som enbart kräver att man har backup av sin lösning.