PacMate, handdator för synskadade

Idag har jag hämtat min nya handdator hos Poolar Print. Handdator kanske är att överdriva eftersom den är klart mycket större än en PDA vilket man normalt sätt menar med handdator.

Men PacMate bygger på en HP PDA och jag tror det är hårdvaran till en HP iPaq 7150 som kör Windows Mobile. Skalet innehåller sedan ett tangentbord för att ersätta pekskärmen samt portar för USB, hörlurar, mick och infraröd samt två kortplatser för Compact Flash minneskort eller tillbehör. Jag fick med ett wifi- och ett LAN-kort i Compact Flash-format för att kunna ansluta både till trådlösa och trådbundna nätverk.

PacMate finns i två modeller, dels QS400 som jag valde, som är utrustad med ett vanligt QWERTY-tangetnbord och dels en modell med braille-tangnetbord för inmatning i punktskrift. Vidare kan man på båda modellerna ta bort en skyddskåpa i framkant och istället docka en 20-teckens punktdisplay för att få utmatning i punktskrift istället för enbart syntetiskt tal.

Trots att maskinen är ganska stor i omfång, tillräckligt stor för att rymma ett normalt QWERTY laptop-tangentbord är den ganska lätt. Om man dockar punktdisplayen blir den betydligt tyngre och större. Men jag som valde den just för att få ett portabelt system valde faktiskt mot min vana trogen bort läsraden.

PacMate är utrustad med skärmläsaren Jaws för Windows Mobile och i operativet finns i stort sätt samma uppsättning av program som i en vanlig HP iPaq-PDA. Förutom kalender, adressbok, anteckningar, uppgifter och fickminne, finns även Windows Mediaplayer och MSN Messenger. Mediaplayer gjorde mig lite extra glad eftersom den kan strömma Windows Media-strömmar och MP3-strömmar så man kan lyssna på radio över internet, väldigt trevligt!

Jag har haft väldigt svårt att hitta ett lämpligt anteckningshjälpmedel & planeringssystem som fungerar. Allt detta finns ju i en vanlig bärbar dator men den är betydligt större och tyngre men framför allt tar en evighet på sig att starta. PacMate är igång på mindre än en sekund eftersom man bara försätter den i vila och stänger aldrig av den.

En nackdel är dock att om batterierna tar slut förloras all data i systemet så man gör klokt i att hålla den laddad eller göra regelbundna säkerhetskopior, antingen till minneskort eller dator. Men just det är ju inget unikt för PacMate utan generellt för alla PDAer av den här typen i stort sätt.

Men de stora fördelarna överväger, synkronisering med Microsoft Outlook via Microsoft ActiveSync som är ett väldigt driftsäkert synkverktyg som sällan eller aldrig krånglar. Nu hoppas jag detta ska fungera bra.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.