Läckande avgasrör

Om du är båt- eller bilägare har du säkert ibland känt hur du innerligt hatar ditt fordon =) Man glömmer alla ljusa minnen och bra dagar när det händer något. Denna dag var en sådan. Våra kompisars föräldrar kom på besök för att denna dag åka ut på sjön. De ville så gärna åka att det dåliga vädret inte hindrade oss. Vi styrde norrut över Horsfjärden upp längs västsidan på Muskö till Häringe slott där vi ankrade upp och intog vår mat i regnet, dock med tak över huvudet. Fiskespön och regnkläder plockades fram och vi gick ut på däck några stycken. När jag gick på toa hörde jag ett intensivt rinnande under toastolen. Min första tanke var att något i toan gått sönder. Jag öppnade dörren till motorrummet från toaletten och kontrollerade och upptäckte till min förskräckelse rätt mycket vatten i kölsvinet. Något gjorde att vi tog in vatten och det luktade inte skit om det.. Efter att ha skurit upp handen på vassa stålkanter lyckades jag hitta källan. En bit av avgasröret som inte var armerad slang utan vanligt järnrör hade gått sönder. Massor med små fina hål i underkant till följd av många års fukt och stillastående vatten. Tack var eatt båten var så lastad med folk på en sida, låg röret under vatten och det kom således ständigt in mer. Jag tänkte att det inte var så mycket attt göra just nu och gick upp i styrhytten för att slå på länspumpen — stendöd. Under den gångna vintern frös den sönder trots tömning på vatten och att jag körde glycolblandning genom den. Vi lämnade in den på service och dagen innan denna färd fungerade pumpen perfekt när jag fått tillbaka den från service. Nu var den död. Jag monterade loss den och började skruva i den. Men inget liv. På väg hem kom det givetvis in mer vatten när vi körde maskin och svänghjulet började stänka vatten i motorrummet. Inget annat att göra än ta fram krispumpen, en bensindriven Partner-pump. Det var aldrig någon fara på taket såklart men det kändes inte kul att med gäster behöva plocka fram och köra länspump på det viset. Med en kapacitet på 9000 timliter tömdes kölsvinet snabbt och vi kunde ta oss hem utan problem.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.