Amatörradio och bokstavering

Jag sitter och pluggar efter första kurstillfället hos SKØQO i min strävan efter amatörradiocertifikatet. Mycket är enkelt än så länge, särskilt delen med reglemente.

Just nu sitter jag med den lättaste biten, nämligen bokstaveringsalfabetet. När jag som tonåring tog mitt VHF-certifikat fick man lära sig det internationella alfabetet och jag har använt det sedan dess och hört marintrafiken alltid använda det, oavsett om man kommunicerat på svenska eller ej.

Det nationella bokstaveringssättet får mig bara att falla i skratt, för att det är så himla töntigt! Dels kan man undra varifrån alla stofilnamn kommer ifrån, men framför allt kan man undra varför det internationella inte duger även för svensk radiokommunikation. Förr använde ju även militären detta, nu vet jag inte hur dom gör. Man kan ju hoppas att dom använder det internationella.

En annan grej som jag lite barnsligt tror jag ska protestera emot när jag certifieras, är den totala bristen på kvinnonamn i det svenska alfabetet. Cecar borda kunna bytas ut mot Cecilia =) I det internationella har man åtminstone J för Juliet, men framförallt inga astöntiga namn!

Härmed lovar jag att jag aldrig ska bokstavera med det svenska töntalfabetet =). Jag ska konstant köra det internationella som jag är van vid. Möjligen undantag om min motpart börjar bokstavera sitt namn på det svenska sättet, då ska man nog enligt god sed svara med det men med mitt eget blir det internationellt.

Här nedan följer de båda alfabeten:

Nationellt:

Adam
Bertil
Cecar
David
Erik
Filip
Gustav
Helge
Ivar
Johan
Kalle
Ludvig
Martin
Niklas
Olof
Petter
Qvintus
Rudolf
Sigurd
Tore
Urban
Viktor
Wilhelm
Xerxes
Yngve
Z
Åke
Ärlig
Östen

Internationellt:

Alfa
Bravo
Charlie
Delta
Echo
Foxtrot
Golf
Hotel
India
Juliet
Kilo
Lima
Mike
November
Oscar
Papa
Quebeck
Romeo
Sierra
Tango
Uniform
Victor
Wiscey
Xray
Zulo
Å Alfa Alfa
Ä Alfa Echo
Ö Oscar Echo

[tags]Amatörradio, SK0QO, Alfabet, Bokstav, Bokstäver[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.