Högtidstankar

Julen är nog den tidpunkt på året där jag känner av mest hur skadad jag egentligen är och jag är ändå glad att det är så lindrigt och att jag ändå har det så pass bra. Men jag har verkligen svårt att känna någon som helst glädje, frid eller ens lättnad. Jag känner bara att det ska bli skönt med ledighet nu när man ändå knappt kommer ur sängen. Men allt annat känns bara som en börda. Att ta ner granen från vinden, leta fram skarvsladdar till adventsljustakar och för att inte tala om handla eller komma på julklappar väcker bara en direkt fysisk motvilja som jag inte riktigt förstår. När det gäller presenter är det i och för sig samma sak med födelsedagar, jag kan verkligen inte komma på något och jag får bara ångest och blir tom i huvudet av att ens tänka.

Det kan nog bero på att jag inte kan minnas att att jag förknippade den lilla uppvaktningen vi hade när jag var liten som något direkt positivt. Visst blev vi firade ofta genom att farmor och farfar kom men firandet övergick ändå i sprit och kalas, tjiv och kortspel. Julen var likadan, firades oftahemma hos farmor och farfar och ofta med en hel del släkt. Det var mysigt i början på dagen med god mat, doften av farmors grovmalda kokkaffe och jul-TV klockan 3. Men sedan blev det åter igen kalas och orosmoln och ont i magen.

Våra jular numera är ganska softa och sköna. Vi bor ju numera i hus så svärföräldrarna och Marias syskon (låter så sjukt att kalla en 20-åring för svägerska och en 28-åriong för svåger) får komma till oss. Det är i och för sig på ett sätt skönt att gå iväg och komma hem till ett städat hus men att väga det mot att släpa ouppackade julklappar dit och uppackade klappar och trötta barn hela vägen hem gör ändå att hemma är bäst.

Nu är det jobbigaste att jag får dåligt samvete och känner mig tråkig för att jag inte känner någon julstämning eller julglädje alls. Granen stör mig och alla dessa julklappar och nya handelsreckord varje år får mig att må illa och barnens förväntningar och garanterad besvikelse för att alla andra alltid får mer gör mig ledsen.

Nyår däremot har aldrigt känts fel sedan jag bytte liv och familj i 15 års ålder. Dom var väl rätt OK när jag var liten också, eftersom jag inte minns så mycket tråkigheter från dessa. Såklart var det mycket sprit men jag minns mest farfars enorma mängder fyrverkerier som inte var så dyrt på den tiden tror jag. En del nya år firade vi hos vår tyska släkt i Hamburg och bortsett från att man levde i en rökig lägenhet på 4 rum där 8–10 vuxna rökte inne och man var sjuk och kände sig som en böckling, hade vi barn det ganska kul tillsammans och vi var ganska många med våra kusiner. Smällare — Kinapuffar och dess större motsvarigheter var sjukt billiga i tyskland. Som jag minns det kunde man få flera 100 feta Kinapuffar för 50–60 kronor eller ännu mindre. Och att ingen kom till skada där är nog mer ett mirakel.

När jag ”flyttade” hemifrån blev nyårsfirandet mer civiliserat och trevligt med långa middagar, enorma fyrverkerier, kaffe och pruttare till efterrätten men aldrig sprit och fylla. Jag kände det bara som en enorm värme i bröstet dessa kvällar och jag minns tydligt att det var från och med då jag lärde mig att ”sprit” och vin kan man hantera på ett trevligt sätt. Man kan dricka både vin, cognac och wiscey utan att bli full, skrävlig och otrevlig och jag vågar nog påstå att det är den läran jag alltid använt och trivts med.

Vårt nyårsfirande nu påminner mycket om det och i dag var vi hos UP och MP som vi numera firar med och det har blivit lite av en tradition. vi satte ihop menyn för kommande nyåret och det kommer bli kanon! Det ska bli laxrullar och fetaostsallad till varmrätt och krystader med gott klet i till förrätt. Till efterrätt valde vi någon safranmarräng som vi hittade i en tidning. Lät avancerat men gott! Till dricka blir det gott vin, säkert något moserande till förrätten och god pilsner. Dels Landsorts lager från Nynäshamns bryggerier och dels något Tjeckiskt.

[tags]Jul, Julfirande, Julmat, Julångest, Julstress, Julstök, Nyår, Nyårsafton, Nyårsfirande, Nyårsmiddag, Nyårsmeny, Nyårsmat, Fyrverkeri, Fyrverkerier, Fyrverkeripjäser, Smällare, raketer, Högtid, Högtider, Vinter, December, Barndomsminnen, Barndom, Ångest, Oro, Stress[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.