Ny mobiltelefon, Nokia N85

nokia-n85Det är tur att man numera arbetar med anpassning av mobiltelefoner för synskadade så att man får sitt lystmäte stillat på området mobiltelefoner. Det är inte längre så kul att packa upp en kartong som innehåller en telefon och man blir inte längre särskilt överraskad eller glad.

Inte heller denna gång förvisso. Nokia N85 var en trevlig variant av N95 som jag tycker var en riktig flopp. Den var buggig i mjukvaran och trots att Nokia släppte uppdatering efter uppdatering blev det inte bättre. Höljet var vekt och plastigt och gick sönder, både skjutlucka och knappsats och vi hade många kunder som klagade på det och GPSens presition.

N85 känns betydligt bättre. För det första är den mindre och mer kompakt och känns mer distinkt i skjutluckan även om den glappar lite ihopfälld vilket nog är svårt att undvika på en mobil med skjutlucketeknik.

En nackdel med telefonen var dess släta knappsats på siffertangentbordet. Man får verkligen känna in en bra fingersättning och avståndsbedömning för att få upp flytet i skrivandet och den översta sifferknappraden tyker jag sitter lite för tätt inpå luckan så att den är lite lätt att missa vid snabbskrivning.

telefonen har också inbyggd GPS-mottagare, FM-radio samt FM-sändare som jagpersonligen har svårt att hitta något vättigt syfte med men det kanske dyker upp. Som min kollega gjort, streama internetradio och sända ut det i köksradion :) Så KAN man göra och det bevisar väl lite hur svårt det är att hitta något vättigt ändamål. Enda användningsområdet kan väl vara om man väljer att ha den som musikmobil och vill höra det i sin bilstereo vilket ju är grundtanken.

Det som gör mig riktigt lycklig över den här telefonen är väl egentligen en funktion som funnits i tidigare telefoner men helt obegripligt försvunnit en tid. Och det är tidsinställbara profiler! Att kunna välja profilen ”Möte” och ställa in att den ska vara aktiv fram till ett visst klockslag. Efter att tiden är passerad, växlar telefonen själv tillbaka till den ursprungliga profilen. Det borde vara förbjudet att göra mobiltelefoner med ljudprofiler utan denna funktion. Trots det var det länge sedan jag såg detta i en Nokia-telefon. Och själv saknar jag den här funktionen VARJE gång jag sätter mig i möte och sätter telefonen på tyst. I 9 fall av 10 glömmer jag att direkt aktivera den igen och undrar varför det inte ringer =)?

Ännu är inte skärmläsarna helt klara för den här telefonen. Finns fortfarande en rad buggar som man jobbar med till nästa release. Men det ser riktigt bra ut i den alpha-version jag kör. Att det nu sedan en tid tillbaka finns stöd för webläsaren i skärmläsaren TALKS är ett stort plus. Synskadade kan numera kolla SL-trafik, surfa på Facebook, beställa färdtjänst och söka på hitta.se och Eniro, surfa dagstidningar och liknande precis som andra.

Så den här telefonen får helt klart ett stort plus i kanten!

[tags]Mobiltelefohn, Mobiltelefoner, Mobiltelefoni, Nokia, Nokia N85, Symbian, Symbian 60, Symbian S60, Nuance, Talks, Wayfinder, Wayfinder Access, GPS, Skärmläsare, Synskada, Synskadade, Funktionshindrad, Funktionshindrade, Funktionsnedsättning, Blind, Blinda, Tillgänglighet[/tags]

Stockholm, Stockholm County, Sweden

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.