SVT tar hutlöst betalt för bilder på mig :)!!!

jocke-i-spjalsangVissa saker i livet kommer man ihåg på ett alldeles speciellt sätt och ibland helt obegripligt och man har ett speciellt förhållande till en del av sina minnen. Egypten-resan med Aktiva Synskadade (dåvarande BBU) var en sådan resa som jag minns.

Och anledningarna till det är nog många, det var i samband med den stora vändpunkten i mitt liv där jag bytte liv och familj och allt äntligen hade börjat sätta sig något sånär. En annan anledning var nog att det var oerhört stort att få åka så långt själv bara med storebror som jag avgudade (då också :D )!

Men att det var just vi två som åkte resulterade i att inga foton finns som minnen från den resan. Vi hade helt andra tankar än att föreviga inför framtiden. Inte trodde man som 15-åring som snart skulle fylla 16, att man nån gång i vuxen ålder skulle sitta och … ja vaddå? Söka någon sorts rötter eller.. Ja jag vet inte.

Men jag har gjort halvhjärtade försök genom åren att maila föreningen och frågat om de haft bilder och kollat runt lite men inte fått något napp. En sak har jag alltid haft i åtanke men aldrig kollat — förrän nu!

Dåvarande SVT gjorde ett nyhetsrepotage om resan. Det var en stor grej, sponsrad av Lions och flygvapnet. Huvudsyftet var att vi skulle åka ner ett gäng blinda dykare och ha med oss 10 kompletta dykutrustningar och utbilda och förse 10 egyptiska blinda ungdomar med dykutrustning. Samtidigt skulle Lions flyga ner en stor hjälpsändning, och flög, gjorde flygvapnet, 2 vändor fram och tillbaka med deras Herkules transportflygplan.

Första svängen ner med mellanlandning på tesaloniki i Grekland fraktade ett 60-tal personer, en stor minibuss med släpkärra med all dykutrustning till Hurghada vid Röda havets strand i Egypten. Sedan vände planet hem, hämtade en stor hjälpsändning och på väg hem, fraktade oss tillbaka — fast utan bil som blev fast i tullen och sedemera fick köras hem om jag minns rätt :)

Nåväl, TV-inslaget handlade primärt om mig och dyklegenden inom synskadedykning — Sven Nahlin. Man filmade först lite bassängövningar — som jag minns det montering av någon sorts ställning. Därefter intervju med 15-årige Joakim Adolfsson som jag hette då och Sven Nahlin själv. Sedan visas bilder av ungdomsgruppen på Arlanda och slutligen starten med Herkules. Det sistnämnda blev jag länga tråkad för eftersom det sista man ser av mig när jag går ombord, är att jag slår huvudet i taket in i planet =) Inget allvarligt, men duckade väl för dåligt =) Men såklart att folk minns det framför dykningen =)

För några dagar sedan mailade jag SVT’s tittarservice och frågade om inslaget fanns att köpa och till vilket pris. Svaret kom idag!

Inslaget finns! Det sändes den 24:e februari 1989, är knappt 2 minuter långt och kan köpas mot strikt privat bruk för — 1500kr! Det är ganska dyra sekunder för gamla minnen som går fortare att titta på än att koka ett löskokt ägg :)

Så nu återstår att bestämma sig för att inte köpa det, köpa det själv, eller försöka dra ihop ett gäng, kanske föreningen har intresse i det. Och köper jag det får jag ändå inte lägga upp det här på bloggen vilket gör det ännu surare. För det priset borde jag åtminstone äga mig själv kan man tycka?

Vi får se om jag får tag på mina minnen. I så fall hittar ni bilder och förhoppningsvis en mer detaljerad reseberättelse av det jag minns, så här snart 20 år senare. Men TV-inslaget får man lösa på annat sätt om jag får tag på det.

[tags]TV, SVT, TV-program, Programförsäljning, Nyheter, Upphovsrätt, Tv-nyheter, 1989, Egypten, Dyka, Dykning, Blind, Blinda, Synskadad, Synskadade, Aktiva Synskadade, Flygvapnet, Herkules, Lions, U-hjälp, Hjälpsändning, Hjälpsändningar, Bistånd[/tags]

Stockholm County, Sweden

12 reaktioner till “SVT tar hutlöst betalt för bilder på mig :)!!!”

 1. Jaha, Roger verkar inte vilja kommentera någon av frågorna. Jag antar att han ignonerar i det här och hoppas på svar från myndigheten. Jaha, inget mer att säga hrär just nu.

 2. Tjaba!

  Fattar inte varför folk skänker pengar där cheferna stoppar inte peng i sina arsle. Tänk på bara! Staten skänker i alla fall flera miljarder kr,som bhestår av våra skattepengar, till välgörenheten och katastrofen i världen runt. Existerande föreningar i det här landet som samlar in pengar går en stor del av dem till chefer och det lilla går till välgörenheten. Tjaba /Tobbe

 3. Jag passerade förbi här och såg in efter inläggen egentligen handlade om Aktiva Synskadade och därför tvärstannade jag här. Jaha,jag kan säga att även jag har skänkt föreningen med pengar några gånger. Jag har faktiskt slutat lämna några bidrag på grund av pedofilskandaler och det finns att läsa mer på Aftonbladet där bland annat videoklipp finns. Det är Robert Ashberg som håller till det där. Det var hemskt. Ni skriver alltså in ordet synskdade vid sökfönster och där hittar ni säkert länkar till de hemska saker. Jag fortsätter stödja Rädda barnen kontinuerligt.

  1. Hej Helen. Pedofilhärvan är djupt beklaglig och inget någon i just föreningen Aktiva Synskadade är stolta över. Lika lite är det något som ingår i föreningens policy. Men tyvärr är det ju så att olika rörelser även drar fel personer till sig. En pedofil söker sig givetvis till dagis, skola, scoutrörelser och andra ungdomsföreningar. Tänder man på att våldta cenildementa damer söker man sig lämpligen istället till hemtjänsten eller äldreboenden. Jag har ett svagt minne av att även Rädda Barnen haft sina händelser även om jag just nu inte minns vad det var. Så jag vet inte om det är rätt grund att hävda om man tänker stödja någon eller inte. Aktiva Synskadade har funnits i många år och haft mig veterligen denna enda kända historie av missförhållande.

 4. Hej Jocke,
  Visst e det för jävligt att ha så många medlemmar som möjligt för att de skall se bättre ut. :-) Vad pratar Roger om? Du, Roger, nämnde om att Aktiva synskadade tiger om pengar, ehh du vet inte vad du snackar om. Föreningen liksom Synskadade riksförbund arbetar med att motverka den isolering som uppstår därför att synskadade personer inte har samma förutsättningar som seende personer har. Personligen tror jag inte att Aktiva synskadade likson Synskadade riksförbund ringer och säljer prylar hmm dessa föreningar är ju vanliga föreningsverksamheter. Du Roger skrev om att din sambo stöttat föreningen men hur mycket pengar rörde sig då?

 5. Det du, Joakim har svarat är alldeles rät. Att det två två orsaker, betalande medlemmar och icke betalande medlemmar står kvar vilket ger stora chanser för föreningen att få större statsbidrag och andra liknande medel från olika håll. Visst är det ju sjukt! Det sprids info om skandaler och koruptioner etc. Själv har jag deltagit olika aktiviteter bl.a dykning, showdown, skidåkning och läger inom Norden. Farsan sa skolledning och kommun hade täkt en hel del omkostnader avseende resor och logi och även ledsagare medföljde gratis. Vi som onfattas av funktionshder måste tacka kommunen för medverkan och deras generösa bidrag. /Daniel

  1. Hej Daniel. Jag ska inte ta ställning på något vis, ibland har jag också undrat om föreningar behåller sina icke betalande medlemmar för att få högre bidrag och att det ska se bättre ut. Men jag tycker att man ska komma ihåg att det också kan vara så att man har icke betalande men aktiva medlemmar som av olika skäl inte kan betala men där medlemskapet ändå är av stort värde och då tycker jag att det är ok att de finns kvar i registren och med rätta får stöd för dessa medlemmar. Så man ska nog inte vara helt snabb att döma.

   Däremot kanske man då borde skilja på icke betalande passiva och aktiva medlemmar om det nu är så att man accepterar sådana aktiva medlemmar och inte bara inkasserar bidrag för dem.

 6. Hej!

  Vill härmed skriva några rader till er.
  Det är nämligen så att min sambo har stöttat Riksföreningen Aktiva Synskadade några år och i våras ringde då en dam vid namnet Barbro, från föreningen och sa att det var dags för oss att stödja de blinda barnen. Men min sambo ville först veta hur många medlemmar föreningen hade och hur mycket pengar som gick till ändamål. Barbro däremot svarade 200 medlemmar (jämfört med 600 medlemmar förra året) och hon visste inte hur mycket pengar eller säga i procent som gick till ändamål.
  Nu undrar vi om det verkligen är en bluff och oseriös förening? Vi skickar detta brev till tidningen/myndigheten för att reda ut information om antalet medlemmar bestående av barn och ungdomar samt hantering av insamlade pengar till ändamål och personalens inkomster inom administrationen.
  Däremot vill vi uppmana det svenska folket att inte stödja förening(ar) på telefon och dessa får absolut sälja sina produkter på öppet torg för att kunna samla in pengar till olika ändamål. Att ringa och sälja på telefon är ju mycket otrovärdighet och rentav tiggeri. Man vet inte hur mycket pengar som går till dessa chefer.

  Tack på förhand!
  Mvh Roger

  1. Hej Roger och trevligt att du hittade hit! trist att du/ni tappat förtroendet för föreningen. Själv är jag bara medlem och har egentligen ingen aning om antalet medlemmar eller är särskilt insatt i föreningens ekonomi. Men sådant lär ju vara publik information och bara att begära in om man orkar.

   Jag vet bara att av de föreningar som finns är det Aktiva Synskadade som tilltalar mig mest eftersom det handlar om aktiviteter och att göra saker och inte så mycket politik. Även om det också är viktigt så är aktiviteter mest intressant för mig och jag har genom åren deltagit i dykning, simning och amatörradioverksamheten.

   Mitt förslag är att ni framför just dedär synpunkterna till kansliet på adressen kansli@aktivasynskadade.se. De kanske kan reda ut begreppen, men framför allt är det ju bra om de får veta att de som ringer runt ger vilseledande information. för det är som du säger, väldigt viktigt att det är rätt siffror de uppger.

   Personligen tror jag att när det gäller medlemsantalet finns det två siffror, betalande medlemmar och de som inte betalar men ändå står kvar i medlemsregistren. Att icke betalande medlemmar står kvar kan ju ha flera orsaker. En mindre tilltalande är at det ser bra ut för föreningen att ha många medlemmar. men det kan också bero på att man helt enkelt låter folk stå kvar som inte har råd att betala även om årsavgiften inte är så hög. Men det finns många i vårt land med dålig ekonomi där även 2–300kr per år är mycket pengar.

   Men som sagt, mejla eller ring kansliet och låt dem förklara sig och bestäm sedan om du/ni vill fortsätta stödja föreningen. Det ska så klart kännas bra och gå till bra saker.

 7. Tack så mycket till Sven Nahlin som grundade den föreningen Aktiva Synskadade!
  Tack Joakim för fantastisk minne! Alla Nahlin

 8. Jaaaaa, där är den ju. Bilden som jag letade som en galning efter förut någon gång av en anledning jag numera har glömt :-)

  1. Jag har också glömt varför och jag har också letat efter den. Den låg på Mias dator i någon odelad mapp.

   Och tusen spänn till så får vi både höra och se en 15-årig Jocke på TV, är det verkligen värt det :D?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.