Antennbyggarkväll med SK0QO

Jag har inte varit på någon av SK0QOs klubbkvällar hittills även om jag varit medlem sedan jag tog amatörradiocertifikatet i juni. Man ska ju få tiden att räcka till även om dom har jättemånga intressanta temakvällar.

Men denna kväll var mer intressant och jag tror att mina önskemål att lära mig bygga antenn var upphovet till kvällens antennbyggartema.

Antennen man fick bygga var en förkortad 80-metersdipol som jag själv ska försöka hänga upp så fort jag får båda mina närmaste grannars tillåtelse att fästa i deras hängrännor.

Antennen i fråga har en totallängd på 17,2 meter. Från fästpunkten i mitten går först ett 3-metersben ut åt vardera hållet, följt av en spole, 45 varv FK-tråd lindat på 50mm VP-rör och därefter ytterligare en tråd på 5,6 meter som avslutas med isolatorer i varje ände. I mitt fall hade jag tänkt hänga upp den i form av ett inverterat V, där fästpunkten sitter någon meter över taknocken och sedan sluttar snett nedåt och fästs i vardera grannes hängränna. Det borde bli ganska bra.

Antennen blir ganska smalbandig, ca 50khz utan avstämningsenhet.

Nu när antennen är färdig ska jag försöka få ett besked från vår andra granne och sedan börja skaffa maströr och börja bygga. Det kan bli riktigt kul!

[tags]Amatörradio, Kortvåg, Elecraft, Elecraft K2, SK0QO, Antenn, Antenner, Dipol, Halvvågsdipol, Trådantenn, Trådantenner, Grannar, Grannsämja, Radhus, Haninge[/tags]

Stockholm County, Sweden

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.