Spåra stulna fordon

redknows-sbx-3redknows-minifinderJag såg information om de kommande spårningssystemen från Axtech i höstas. De var på väg att lansera ny spårningsutrustning för fordon, MC, bilar, båtar och liknande. Små och relativt billiga skulle dom bli.

Jag visste att dom fanns representerade på Båtmässan 2009 men jag fann ingen jätteanledning att leta reda på dem där. Kunde själv kontrollera på webben eller i butik sedan.

Och nu är alltså utrustningen ute på marknaden. Små, relativt billiga produkter som helt klart är inom räckhåll för privatmarknaden. Små kompakta boxar med inbyggd GSM och GPS-modul som kan placeras lite varstans i båten eller bilen eller på MC’n.

redKnows MiniFinder är den lilla och lite billigare produkten. Den har inbyggd GSM och GPS-antenn och har en storlek på 78x62x28 mm. Den har larm för förflyttning om fordonet rör sig utanför ett visst område eller vibration om någon försöker flytta eller starta fordonet. Den kan larma upp till 3 mottagare via SMS och kan också larma vid låg eller bortfallen spänning.

Deras lite större SBX-3 har måtten 98x73x32 mm och är således lite större och mer avancerad. Dels har den externa GPS/GSM-antenner som kan placeras på bästa möjliga ställen samt ingångar för externa larmgivare, till exempel magnetkontakter för dörrar och luckor. Denna modell har även mikrofon så att man kan ringa enheten och lyssna på ljuden i fordonet.

Om någon rövar ens egendom kan man följa fordonet på karta antingen via dator eller mobilen och se både fart, kurs och position. Tydligen har denna typ av spårningsutrustning löst många stöldbrott det senaste halvåret.

I mitt fall vet jag inte om det är så intressant, eller möjligt rättare sagt. I så fall ska det vara försäkringsmässigt förmånligt och man ska hitta ett bra ställe i båten att dölja utrustningen på men ha fortsatt god GPS-mottagning för en hyfsad positionering. Sedan har jag mitt fartyg kedjat på en bevakad marina så det är väl ingenprioriterad utgift men klart intressant utveckling. I min lilla båt skulle jag nog ha svårt att gömma en sån här pryl på ett bra sätt.

Klart coolt är det i vart fall! Men det är väl som vanligt, att i takt med att allt fler fordon har den här typen av utrutning, allt duktigare blir tjuvarna att hitta dem. Då krävs en snabb insats innan de hinner gå igenom fordonet på en trygg plats på jakt efter trackers.

[tags]Båtar, GPS, Positionering, Position, Tracker, Larm, Spårning, Spåra, redKnows, Stöldgods, Stöld[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.