De första iPhone-spelen som passar synskadade

Det har tyckts väldigt mycket kring huruvida iPhone som styrs till 99% av pekskärm är lämplig och användbar för synskadade trots en mycket fullgod implementering av hjälpmedel i form av skärmläsaren VoiceOver. Kanske är det mest gruppen av användare som är ovana vid den här typen av styrning av en mobiltelefon. Man är begripligt van vid och har alltid varit hänvisad till taktila knappsatser för att kunna styra sin telefon. Ända tills Apple lanserade VoiceOver i allt fler enheter, både Macar och iPhone och numera också iPod.

Själv kan jag så klart förstå att många tycker det är ett nytt och ovant sätt att hantera en telefon. Det svåraste för mig är och har varit själva skrivandet. Det är svårt, för att inte säga omöjligt att få upp samma skrivhastighet som på en knappbaserad telefon. Men med lite övning går det bättre och bättre och för större mängder text kan jag varmt rekommendera Apples trådlösa tangentbord

Nu har de första spelen som även passar synskadade börjat dyka upp i App Store! Det är väl inte helt uttalat att just spelen riktar sig till gruppen synsvaga men de råkar väldigt väl passa eftersom spelen bygger på gester och ljudupplevelser.

Spelet Flip It Gyro Game från Jeybeeär kanske det mest anmärkningsvärda spelet! Det fungerar endast på iPhone 4 som är utrustad med ett gyro vilket gör telefonen känslig för hur man håller telefonen. Spelet går ut på att man får instruktioner att göra en rörelse och sedan göra den rätt. Det finns totalt 8 typer av rörelser, som till exempel att luta telefonen åt vänster, höger, med ovansidan uppåt eller nedåt eller skaka telefonen. Och tro mig, när tempot ökar är det nog så svårt =)! Spelet lämpar sig väl för fest och är grymt roligt!

När du spelar det här spelet med dina vänner på partyt, rekommenderar jag varmt att du ansluter telefonen till stereon eller ett par feta högtalare — och ÖKAR volymen =)

Pris: 22kr!

Flip It demo på Youtube:

Spelet Zany Touch från Creative Logic Entertainment, Inc. påminner mycket om Flip It Gyro Game. Men här går det istället ut på att utföra gester på pekskärmen och spelet fungerar även på iPhone 3GS och iPod Touch. Gester man ska utföra är att klicka, svepa åt vänster, höger, uppåt och nedåt samt nypa ihop och även här ökar farten efter hand och det som verkar lätt i början blir genast svårare rätt snart =) Spelets röståtergivning är en barnröst som är rätt kul.

Jag tycker båda dessa spel är ytterst lämpliga för synskadade som skaffar iPhone. Här får man på ett roligt sätt öva sätter man styr sin iPhone på och ett bra sätt att öva upp tekniken och snabbheten i att använda fingrarna och på så vis öka förståelsen och känslan. När man väl kommer överens med sin telefon och behärskar pekskärmens magiska värld, erbjuder just iPhone så enormt mycket mer än de traditionella Symbian-telefoner från Nokia. Här finns varken spel eller nyttoprogram för resa, kontoret, hemmet, mediakontroll, bankärenden etc.

Det här spelet gör sig bra i hörlurar även om det får ett minus för det obefintliga stereoljudet.

Pris: 7kr

Zany Touch demo på Youtube:

Aurify från Punk Pie är väl det spel jag kommit minst väl överens med och helt enkelt inte fastnat för. Kanske var det för trist eller komplicerat. Även detta spel bygger på ljud och gester på telefonen i lite mystisk anda. Peka på olika ställen på skärmen för att få fram olika ljuduppevelser. Starta spelet och följ instruktionerna. För optimal upplevelse rekommenderas varmt ett par bra hörlurar när du spelar detta spel.

Pris: 15kr

Aurify demo på Youtube:

[tags]Apple, Mac, iPod, iPod Touch, iPhone, iPhone 4, VoiceOver, Mobiltelefonspel, Mobilspel, Spel, Tillgänglighet, Funktionshindrade, Synskadade[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.