Mac App Store släppt

Idag lanserade Apple App Store för Mac. En efterlängtad funktion baserad på succén för IOS-enheter som lanserades 2008.

På sätt och vis slås man av att det är oerhört märkligt att detta inte kommit tidigare för datorer och att Apple, som varit i särklass minst på datormarknaden kommit med det först. Vi befinner oss i 2011 och det är fortfarande ganska omständigt att först hitta det program man söker, att leta sig fram till tillverkarens hemsida, leta efter nedladdningslänkar och sedan få ned programmet. Därefter följer, åtminstone i PC-världen, en ofta långdragen installationsguide där man oftast svarar på självklarheter så som installationsplats och komponenter som få ändå ändrar på, godkänner licensvilkor som ingen läser. På 10–15 klick är programmet kanske installerat och man kan då först börja jobba med det.

Vi är många som älskar App Store för IOS-enheter. Aldrig har det varit enklare att hitta program via sökningar, top 50-listor eller kategorivis. Ett klick för att läsa om programmet, ett klick för att ladda ner gratisprogram eller för att köpa betalprogram, en inmatning av sitt lösenord och snart har appen (programmet) legat på hemskärmen redo att användas.

Aldrig har det varit enklare att radera ett program! Två klick och programmet är spårlöst borta. Inte 100-tals DLL-filer och annat i register som ligger kvar och skräpar och med tiden slöar ner maskinen. Och när det dyker upp uppdateringar klickar man bara på ”Uppdatera alla” och allt är klart!

Något mer som fascinerat mig med program för IOS-enheter har varit priset på riktigt bra program och spel. Ofta ligger priserna mellan 7–38kr, lite dyrare program har legat runt 75kr och den absolut dyraste appen jag köpt, en navigator vid namn NAVIGON MobileNavigator Nordics för priset 469kr.

Och nu finns samma formidabla möjlighet även för Mac-datorer! I en uppgradering av Mac OS X som släpps idag ingår App Store för Mac och lägger sig som en ikon i Doc och i Apple-menyn. När man aktiverat datorn mot sitt Apple-ID och bekräftat sin betalningsmetod fungerar det på samma sätt som för IOS-enheter, lika snabbt, lika lätt!

Idagsläget lär det finnas runt 350.000 appar i App Store för IOS-enheter och vid lanseringen av App Store för Mac finns det idag ca 1000 appar vilket inte är så dåligt första dagen. Här hittar jag redan det populära spelet Angry Birds från Rovio Mobile Ltd och lite annat kul!

Men mycket enklare än så här kan det knappast bli, så inom kort kommer vi nog se en väldigt kraftig ökning av appar även för Mac-datorer. Och det finns mycket att vinna, främst för Apple, utvecklare och oss användare. En förtjänst för Apple, så klart, kortare distributionsvägar för tillverkarna som inte behöver ha någon egen betalningsmetod, allt detta sköts av Apple. Och för oss användare och kunder är vinsterna enorma, lätt, snabbt, smidigt och mer för pengarna!

Och så ett par ord om tillgängligheten. Det finns inte så mycket att säga, App Store för Mac fungerar naturligtvis alldeles utmärkt med skärmläsaren VoiceOver!

[tags]Apple, Mac, Mac os x, Mac Osx, oS X, OSX, IOS, iPhone, iPad, iPad, App Store, AppStore, VoiceOver, Tillgänglighet, Synskadade[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.