Ny rigg, TYT TH-UVF1

Så var det dags att prova en ny amatörradiorigg, TYT TH-UVF1! Jag fick nys om den via en kamrat och tillsammans beställde vi varsitt exemplar från Hongkong.

I skrivandets stund har jag inte mycket mer än kopplat in laddaren och provat den men den känns unik på flera sätt.

Först är det priset, för knappa 800kr får man riggen, bords- och billaddare, extra batteri samt ett headset. Innan jag packade upp den hade jag nog en föreställning om att den skulle vara ganska plastig men blev glatt överraskad hur gedigen och välbyggd den ändå känns för sin prislapp.

Det andra jag föll för var det inbyggda talet som läser menyer och val. Det är ingen syntetisk röst utan inspelade röstpromptar. Jag har testat en liknande rigg tidigare men dels var det bara en 70CM-rigg (UHF-bandet) och dels läste i princip rösten bara upp huvudmenyn och inga underval. Rösten var dessutom hemsk, gäll och fruktansvärd engelska och rösten verkar ha tillhört ett ganska ungt barns.

Den här riggen, förutom att det är en betydligt mer nogen och språkligt begåvad kvinna som talar, läser upp betydligt flera saker och gör den möjlig att både använda och programmera som synskadad. Fortfarande är vissa undermenyer tysta trots att det inte borde behövas. Men det som finns känns just nu tillräckligt och bra mycket bättre än tidigare.

Riggen är en dual band-rigg med en mottagare men dubbla VFO:er vilket gör det lätt att växla mellan två kanaler eller frekvenser och dubbelpassa dessa. Däremot går det inte att lyssna på två frekvenser samtidigt. Så fort det blir trafik på en frekvens kan den inte längre ta emot något på den andra. Men dubbla mottagare hade kanske varit lite för mycket begärt för den prislappen.

En ganska stor bonuseffekt, som i själva verket var den utlösande faktorn för anskaffandet, är att denna rigg dessutom är utrustad med 5-tons selektiv, CCIR. Det är något jag saknat och inte kunnat begripa varför inte fler riggar varit utrustade med. Förvisso en gammal teknik men väldigt välfungerande. För ett par år sedan försökte jag komma åt CCIR genom att skaffa en Motorola GP300 som fortfarande finns kvar i samlingen. Men dels fick jag bara tyvärr tag på en ROM1-version så att alla kanaler inte gick att programmera. Dels var batterierna av den gamla NICD-typen och tog ett halvt dygn att ladda upp men någon timme att förbruka. Så nu hoppas jag få leka CCIR igen med en betydligt mer modern rigg som inte kräver en gammal 286 PC för att programmera.

Jag tycker förutom att det är roligt med CCIR, också att det är glädjande att det fortsätter dyka upp riggar med talande menyer. Även om man inte nådde ända fram denna gången så kom man betydligt längre.

Det som inte talar förutom en del undermenyer, är växling mellan de båda VFO:erna samt vilken frekvens respektive VFO är inställd på. Riggen läser inte heller upp när man växlar från kanalläge till VFO-läge. Däremot läser den upp kanalnumret när man växlar från VFO till kanal, och läser kanalplatsen när man stegar med pilarna. Dock läses inte frekvensen upp för den respektive kanalen.

Ett annat stort plus är att det går att mata in både frekvenser, kanalnummer samt shift med det numeriska tangentbordet. I menyn används även det numeriska tangentbordet för att nå vissa förutbestämda menyval så man slipper bläddra sig fram. Valen av dessa snabbkommandon kanske jag skulle gjort annorlunda om det varit jag som designat dem dock :)

En stor miss som visade sig när vi packade upp riggarna var att den medföljande laddaren inte passade i svenska eluttag trots att själva kontakten var rätt. Falsen mellan transformatorn och stiften var bara några millimeter och gick således inte in i väggdosan. Man får antingen ta en skarvsladd och skära sönder kanterna på anslutningsdosan, eller göra det enkelt för sig och gå till Kjell & CO och köpa en ny laddare för 149kr som fungerar :) Riggen laddas med 12V så det är inget bekymmer att hitta transformator som passar. Bara det att när man packar upp och vill köra igång blir det lätt frustrerande. Det löste sig tack och lov eftersom det visade sig vara bra fart i bägge batterierna så det räckte tills ett besök hos Kjell var möjligt.

Men efter några timmars ägande känns det på det hela ändå väldigt bra. Mycket radio för en liten peng. Nu återstår bara att få tag i en datakabel så att man kan programmera CCIR och sedan testa den mer i verkligheten och se vad sändare och mottagare går för.

[tags]Amatörradio, VHF, UHF, Radio, Radiokommunikation[/tags]

3 reaktioner till “Ny rigg, TYT TH-UVF1”

  1. Fick du tag på en datakabel? I så fall varifrån? Köpte en rebrandad version av denna radio och att programmera den för hand är ju inte speciellt kul :)

    1. Hej Andreas. Nej jag har inte fått tag på en datakabel ännu. Jag importerade från 409shop.com och där fanns märkligt nog inte kabeln. Det lär vara samma kabel som till Kenwood-riggar men jag har kommit av mig lite i letandet.

      Själv behöver jag kabeln för att komma åt att programmera CCIR som bara verkar gå att göra med datakabel.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.