Ny mobiltelefon för synskadade

20131008-094058.jpg

I dagarna publicerade Illustrerad Vetenskap en artikel om att några indiska forskare är på väg att ta fram en ny mobiltelefon med blindskrift för synskadade. Man anger att utvecklingen pågått i tre år.

Jag tänker flera saker när jag läser en sådan här nyhet. Dels att andra försökt förut, tillverka speciella enheter istället för att använda standardkomponenter och misslyckats. Sedan kan man inte låta bli att undra om denna grupp forskare totalt missat vad som redan finns eller om man har andra mål med sin utvecklade produkt.

Sedan 2002 ungefär, har man kunnat installera en syntetisk röst i vissa modeller av Nokias telefoner och sedan 2007 någon gång, har man kunnat ansluta en trådlös display som visar skärmens innehåll även i punktskrift som kan läsas av med fingrarna av en synskadad användare.

När Apple 2009 skrällde tillgänglighetsmarknaden med iPhone 3GS, gjorde de även det möjligt att ansluta trådlösa punktskriftsdisplayer även till iPhone. Sedan dess har visserligen Nokia lagt ner sin produktlinje och iPhone är nu i stort sett ensam regerande på den marknaden.

I artikeln skriver man att priset ska ligga runt 1000kr för denna enhet vilket i så fall kan vara ett tydligt mål. iPhone börjar på minst det fyrdubbla priset och en tillhörande punktdisplay börjar i prisklassen 20000kr och uppåt.

En annan möjlig vinst med en sådan här produkt vore kanske enkelheten, beroende på hur man byggt användargränssnittet. Idag är människor med sin- och/eller hörselnedsättning som behöver en talande telefon, större text på skärmen eller utmatning i punktskrift i stort sett hänvisad till iPhone och i vissa fall Android-telefoner. Dessa är ganska avancerade att lära sig om man är en användare som bara vill kunna ringa och ta emot samtal. Då är dagens smarta telefoner klart överdrivna.

Kan man tillverka en billig telefon som dessutom har hjälpmedel i sig vore man i dagsläget ensam på marknaden.

Det absolut största problemet med detta och det som kommer göra det omöjligt, är just den snabba utvecklingen av dagens mobiltelefoni och hur långsamt utvecklingen av denna enhet gått och hur mycket utvecklingen säkert kostat och vi har ännu inte sett någon färdig produkt, än mindre på den svenska marknaden. Dit är det helt säkert minst ett år till. När produkten väl är här, om den ens kommer hit, kommer dessutom den blivande generalagenten sniffa vinstmöjligheter på långt håll och priset på tusenlappen blir snart det tiodubbla. Allt så klart med hänvisning till den dyra kostnaden för att lokalisera produkten och hålla lager, sköta service etc och då blir produkten så ointressant jämfört med det som finns idag och helt säkert är ännu bättre då. Det slutar med ännu ett utvecklingsprojekt som gått i graven innan det ens börjat.

Den tiden då specialbyggda enheter av den här typen hade potential är tyvärr förbi. Enda räddningen både för konsumenter och producenter vore att anpassa befintliga produkter på samma sätt som Apple valt att göra med samtliga sina produkter. Finns tillgängligheten i alla prylar, kostar den inte många ören per enhet och man behöver inte hålla dyra produkter med konstgjord andning och skyhöga priser med hänvisning till små serier.

Mitt tips är att vi inte kommer se denna produkt alls på marknaden och om vi gör det, blir det under mycket kort tid.

[tags]Telefoni, Mobiltelefoner, Mobiltelefoni, Apple, iPhone, Synskadade, Dövblind, Dövblinda, Tillgänglighet[/tags]

POSEIDONS TORG 4, 136 46 Handen, Sverige

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.