Geotagga bilder med Canon GP-E2 del II

Bild: Canon EOS 7D med GP-E2 GPS-mottagare

Idag är det så dags att prova GPS-mottagaren till systemkameran för att geotagga bilder, det vill säga lägga in information i bilderna om vart de är tagna.

Kameran är uppgraderad med senaste mjukvaran och när jag läser information på nätet om hur den fungerar mer i detalj, hittar jag en liten fotnot i manualen och i en amerikansk blogg om att mottagaren har en liten begränsning med just vår kameramodell Canon EOS 7D. Det visar sig att GPS-mottagaren inte är kompatibel med kamerans tillbehörssko utan måste anslutas med USB-kabel i kamerans USB-port på sidan. Vidare kan kameran inte spara information om kompassriktning i bilderna vilket är möjligt på övriga kompatibla kameror.

Jag känner faktiskt att jag blivit lite lurad på den här punkten. På Cyberphotos produktsida står ingenting om detta. Bara att just EOS 7D kräver mjukvaruuppgradering för att fungera. Där hade man kunnat lägga till att även anslutning via USB-kabel krävs på denna modell.

Nu har jag handlat som företagskund och då försvinner nog möjligheterna med öppet köp skulle jag tro, jag håller på att läsa på om detta. Men jag är inte heller säker på hur jag ska göra. Jag vill fortfarande ha funktionen, men tycker att ganska viktig information inte angavs i produktbeskrivningen.

Problemet med USB-kabel ansluten i GPS-mottagaren och kamerans vänstra sida, är att det lätt blir skador när man är ute och fotograferar. Var gång man tar upp kameran ur väska eller från axeln så ska USB-kabeln anslutas och kopplas ur och bortsett från att det tar extra tid, så ökar även det slitage. Att ha kameran i axelremmen och USB-kabeln ansluten är uteslutet. Räcker med att man stöter till en passerande människa eller liknande så är kontakten knäckt och förstörd.

Visserligen har jag tänkt på att problemet med blixt uppstår när GPS-mottagaren sitter ovanpå kameran i tillbehörsskon. Det går så klart inte att ha en extern blixt monterad då, men även den inbyggda blixten blir obrukbar eftersom den inte går att fälla upp när det sitter ett tillbehör i tillbehörsfästet. Så ingen lösning känns längre helt perfekt.

Nu när den värsta besvikelsen och frustrationen lagt sig ska jag ändå prova hur det fungerar i praktiken. Vid inomhusfotografering kan man ändå inte använda GPS-mottagaren och kanske nöjer man sig med att ta något eller några foton med geodata så kan man sedan kopiera platsinformationen till bilder som är tagna på eller ungefär på samma plats, det är ändå ganska lätt gjort i iPhoto för Mac som vi använder. Sedan får jag se vad Cyberphoto svarar. Kanske vill de ge mig ordentlig rabatt på en tillbehörsarm Canon AB-E1 som kompensation så blir inte tillbehörsfästet upptaget och USB-anslutningen kanske något mer skyddad.

[tags]Canon, Geotag, Geotaggning, Geotagging, GPS, Kamera, Systemkamera, Digitalkamera, Foto, Fotografering, Cyberphoto[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.