Tillgänglig motionscykel

Jag håller på att leta efter en träningscykel som tekniskt är tillgänglig för mig. Jag har ett stort behov av att kunna logga min träning. Jag tyckte inte det borde vara så svårt med all träningsteknik som finns idag, att hitta en träningscykel med cykeldator som kan överföra information till dator eller annan träningsenhet eller ännu hellre, förberedd för att montera befintliga givare för cykeldatorer så att jag skulle kunna använda den utrustning jag redan har.

Men så lätt var det tydligen inte. I USA hittar jag information om att det finns spinningcyklar utrustade med Garmins ANT+-kompatibla givare för fart, kadens, puls och motstånd. Men i Sverige, eller för den delen Europa hittar jag absolut ingenting.

En kollega till mig jagar efter samma sak och det är faktiskt han som hittar en enda kandidat, en träningscykel från Abilica. Det angavs att den är utrustad med trådlös överföring via Bluetooth och stödjer någon sorts standard som kallas för iConsole+ som jag förvisso aldrig hört talas om. Men i specifikationerna står det att den kan kopplas till surfplatta för att visa och spara den information jag önskar. Vid en snabb sökning i Apples App Store, hittar jag även appen för iPhone, så det är bara att åka dit och kolla och prova :)

XXL i Kungens Kurva är man väldigt hjälpsam och jag får prova cykeln och hjälp av en säljare att ansluta och testa min iPhone. Det fungerar bra och skulle ha varit perfekt. Problemet är bara att appen inte är det minsta tillgänglig för synskadade användare som använder skärmläsare :( Det finns en liten möjlighet att det skulle kunna fungera bättre med surfplattan iPad där appen enligt uppgift ser helt annorlunda ut, men när det var så helt kört på iPhone finns inte stora utsikter att det ska fungera bättre på iPad.

Så här tog förmodligen det spåret slut. Jag har tvingats inse att det inte finns någon tillgänglig träningscykel med de tekniska förutsättningarna och utan dessa kommer jag inte att använda den, det vet jag :)

Jag tittar även på cykeltrainers, en sådan man ställer en vanlig cykel på och där bakhjulet får en rulle att snurra och som ger motstånd efter önskemål. Tidigare har jag sett det som ett coolt tillbehör men har varit så fokuserad på träningscykel eftersom jag alltid kommer cykla på det viset inomhus. Utomhus är det ju tandemcykel som gäller.

Men nu blir det att släppa träningscykel och på allvar börja titta, testa och läsa på om trainers eller ”cykelrullar” istället. De finns i olika prisnivåer mellan 2000-8000kr och det är i ungefär samma prisområde som en träningscykel. Skillnaden är bara att jag behöver en vanlig cykel då också.

Så nu fortsätter jag istället med detta får vi se vad det leder till. Kanske ger jag mig något vettigt och sunt men dyrt i julklapp :)

[tags]Cykel, Cykling, Tandemcykel, Träningscykel, Motionscykel, Trainer, Spinning, Spinningcykel, Cykeldator, Garmin, Träning[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.