80-talet lever kvar i mitt kök

Bild: En bakmaskin

Bild: Innehållet i degbunke på en bakmaskin

Nu var det dags för ett sådant där ryck igen. Jag blev plötsligt sugen på hembakat färskt bröd och då åkte bakmaskinen fram igen. Det var nästan tre år sedan senast vi använde den och dess existens börjar faktiskt kännas onödig. Ikväll rusade den äldsta ängeln till dotter jag har ner till affären för att köpa torrjäst som var den enda ingrediensen vi saknade för att kunna skapa vanligt sött honungsbröd till frukost imorgon bitti.

Knapparna på maskinen börjar kännas sunkiga och reagerar dåligt när man trycker på dom. Av ålder och allt för lite användning så risken finns att den är inne på någon av de sista verserna. Men jag blir alltid lite sentimental när maskinen åker fram. Vissa saker, lukter eller musik kan framkalla väldigt starka bilder och just den här får mig att minnas köket i huset ute i Österskär utanför Åkersberga väldigt detaljerat, trots att det snart är 25 år sedan. Kan minnas möblerna, i vilka lådor olika saker låg, det där hörnskåpet under köksbänken vi kunde krypa in i när vi var små och liknande. Jag minns den där morgonen när jag och Golden Retrieverhunden Sazza skulle åka veckoslutsbuss till småland. Precis innan taxin skulle komma tappade jag en kaffekanna i golvet och medan jag torkade upp passade hunden på att äta upp ett halvt paket smör som hon sedan spydde upp på bussen och nästan alla passagerare var involverade i att torka smörfylld hundspya :)

Allt för en liten bakmaskin :)

[tags]Bakning, Matbröd, Bröd, Baka, Bakmaskin, 80-tal, 1980-tal, Barndomsminnen[/tags]

POSEIDONS TORG 4, 136 46 Handen, Sverige

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.