Föreläsning med Sonia Elvstål – ”Ett ben kortare, men ett helt liv rikare”

Bild: Sonia Elvstål från Mot Alla Odds föreläser

Bild: Sonia Elvstål från Mot Alla Odds föreläser

Ikväll har jag varit på ABF i Södertälje och lyssnat på Sonia Elvståls föreläsning. Det har jag längtat efter att få möjlighet att göra sedan hon började föreläsa om den omtalade vänstersvängen som förändrade hennes liv.

Det är nog inget i Sonias berättelse som är nytt för mig. Jag har hört allt i olika delar, men likväl tröttnar jag aldrig på att höra hennes och dom andra deltagarnas livsberättelser. Det är fascinerande och gripande historier och Sonias är mycket tänkvärd på flera plan. Att en vänstersväng och ett krossat och amputerat ben kan ändra ett liv som levts fel till något nytt och positivt.

Sonia och jag delar många minnen och erfarenheter. Det som rör mig mycket och samtidigt givit mig styrka har varit hennes liknande upplevelser och känslor före, under och efter deltagandet i SVTs realityserie Mot Alla Odds. Jag har berättat nästan samma känsla utan att veta att hon verkar ha känt likadant.

Före resan till Nicaragua var jag den som alltid bad om hjälp, med flytt, sätta upp en hylla, köra till stormarknaden och handla. Sällan eller aldrig ber någon mig om hjälp för att jag behövs. Min kompis Frans ringde ett antal gånger när han flyttade en del för att han behövde min hjälp liksom jag hans i andra situationer.

Under resan till Nicaragua kände jag mig stark och odödlig och framför allt väldigt behövd. Som Sonia sa idag, som jag säger varje föreläsning, utan dom andra hade jag inte tagit mig långt. Utan mig hade andra inte kommit någon vart. Tillsammans rubbade vi berg och varje person gjorde avgörande skillnad. När vi åter kom hem i vardagen hamnade jag och Sonia i samma svacka. Hon och jag, var åter dom som behövde och ingen behövde oss på det där väldigt konkreta sättet. Åter igen var man i beroendeställning för att handla och allt det där vardagliga.

Att finna styrka i någon annans svårigheter låter kanske okänsligt. Men styrkan bestod inte i att lyfta mig själv på någon annans bekostnad utan snarare som nu ikväll lära av hur exempelvis Sonia gick vidare och att det ändå någonstans är OK att känna så, att man inte är ensam.

En väldigt inspirerande upplevelse som jag rekommenderar varmt att man tar del av om möjligt. Kanske dyker Sonia upp just där du bor.

[tags]Föreläsning, Inspiration, SVT, mot Alla Odds[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.