Testar online-coachning i Zwift

Bild: Zwift-cyklist i London

Det här med att bli coachad av en tränare online eller på distans har jag funderat på enda sedan jag skaffade min datorkopplade trainer. Någon som kunde skapa träningspass att följa och sedan titta på resultaten via nätet. Då skulle man kunna ha vilka avstånd som helst mellan atleten och tränaren.

När jag testade Zwift första gången och förstod vilken potential det hade inom cyklingen, tänkte jag direkt att det borde gå att använda till just detta då man kan se cyklister i realtid via nätet och få information om effekt och puls och följa träningspass i realtid.

Idag postade jag ett inlägg i en Facebook-grupp för svenska Zwift-cyklister och förklarade att jag har en synnedsättning och skulle vilja prova och se om coachning i realtid skulle vara användbart.

Det kom omgående flera positiva svar från medlemmar som gärna ville prova och redan ikväll skedde det första passet med en av medlemmarna.

Jag har två tankar och en ”baktanke” med det här. Den ena är att se om det går att instruera mig så att jag kan delta i de vanliga gruppcyklingarna där målet är att hålla ihop. Jag behöver då någon som kan tala om om jag behöver öka eller minska effekten och hur min position i gruppen är.

Den andra tanken som var grunden till allt, är om det går att ha en coach för träningspass och tävlingar i realtid. Någon som ser mina värden och andra tävlande och således kan pusha mig hårdare och längre.

Den så kallade ”baktanken” är mer en bonus, att få miljöbeskrivningar från dom olika världarna och rutterna i Zwift. Jag har själv stor nytta av ljuden men missar helt all fantastisk miljö och grafik i de hittills tre virtuella världarna Watopia, Richmond USA och London i England.

Ikväll skulle vi ta ett långsamt pass för att se om det gick att hålla ihop i gruppcykling. Vi loggade båda in och kopplade sedan upp oss via Skype för att kunna ha direktkontakt under hela passet. Det är lite häftigt att i sådana här sammanhang helt plötsligt börja prata med nya trevliga människor. :)

Vi trampade igång och banan för dagen blev London 8, ca 20km. Vi körde banan två varv i ganska lugn takt och Mikael som var min coach för dagen brukar även leda gruppcyklingar i Zwift. Under passet fokuserade Mikael på miljöbeskrivningar av gatorna i London och även lite olika sätt för mig att hålla ihop. I Zwift bygger allt på watt och vikt för att beräkna hastigheten på en cyklist. Det gäller att hålla en jämn effekt för att inte tappa eller flyga ifrån den eller dom man cyklar med. Vi provade också med de angivelser som finns i Zwift, hur många sekunder respektive meter före eller efter man befinner sig en annan cyklist.

Några ljudbuggar som jag misstänkt länge men inte kunnat testa hittade vi också och dom är numera rapporterade.

Det här första tillfället var kul och fungerade bra. Vi kan konstatera att det kan vara svårt att hålla jämn takt med en grupp och att utbytet kanske inte går upp mot insatsen riktigt. Samtidigt så skulle jag gärna vilja vara med och synas i dessa grupper någon gång då och då.

I det här testet var min coach även han på cykeln och behövde hålla koll på sig själv samtidigt som han själv trampade. Vi ska även testa att ha en coach sittande framför datorn med större möjligheter att hålla koll på mig och andra. Det blir mer en individuell insats och kanske tekniskt och praktiskt lättare att få till på ett bra sätt. Då skulle coachen mer fungera som en ”kartläsare” för en rallyförare.

Testandet fortsätter senare i veckan.

[tags]Cykel, Cykling, Paracykel, Tandemcykel, Zwift, Träning[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.