Amatörradio

Radiokommunikation har alltid varit ett stort intresse. Det började såklart med PR-radio på 27mhz-bandet när jag var liten. En period hade alla sådana i bilen och snackade med varandra. Särskilt i Tyskland där vi har våra släktingar var det mer ovanligt om man inte hade PR-radio i bilen.

När jag var 8 eller 9 fick jag en jakthandradio av farfar. Det var naturligtvis inte tillåtet men roligt. Och när jag fyllde 15 föll dig sig snarast självklart att försöka ta VHF-certifikatet för marin radiotrafik.

Vid den tiden började vänner omkring mig ta amatörradiocertifikat och det intresserade mig naturligtvis också oerhört mycket. Det som hindrade mig var svårhetsgraden i telegrafi som då var ett krav för amatörradiotillstånd.

Det skulle dröja 20 år innan jag våren 2008 slutligen tog amatörradiocertifikat hos sk0qo, Södertörns radioamatörer. En strålande lärare och äntligen taggad och äntligen var inte längre telegrafi något krav — ett kommunikationssätt som aldrig någonsin intresserat mig och därför skulle bli helt omöjligt att lära sig.

I augusti 2008 köpte jag även en kortvågsrigg, en Elecraft K2 som både är högkvallitativ och väldigt tillgänglig.

Amatörradiodagboken:

    Läs allt om Amatörradio i bloggen.

    2 reaktioner till “Amatörradio”

    Lämna ett svar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.