Poddradio

Älskar man att skriva och prata, älskar man nog också att blogga och göra poddradio. I alla fall gör jag det. Jag har sedan länge varit en stor konsument av poddradio när det började bli riktigt hett runt 2005/2006.

För dig som inte riktigt vet vad det handlar om, finns en bra förklaring om vad poddradioW är på Wikipedia.

2007 hade jag gått och haft funderingar länge på att börja göra poddradio och i juni startade jag och en kompis SmartTech Podcast som skulle göra repotage om tekniska produkter och lösningar för funktionsnedsatta. Eftersom vi båda har en synnedsättning blev fokus rätt naturligt på synområdet.

Podcasten lades upp på den portal för epost-listor som vi drivit ihop ett antal år. Men 2009 upphörde produktionen efter att det senaste året glesnat ordentligt.

Men intresset för att göra poddradio fanns kvar hos mig och i slutet av 2009 började jag flytta det material jag producerat till min egen blogg.

Det har ändå varit ganska liten verkstad de senaste åren. Eller rättare sagt, jag har gjort en del men mycket har blivit bara halvfärdigt och annat på idéstadiet.

Nu har jag börjat att göra klart allt gammalt och damma av alla gamla idéer för att sedan kunna fortsätta framåt. Verktygen att publicera poddradio har blivit mycket enklare på senare år så nu är det nästan lika lätt att lägga ut som ett blogginlägg.

Vad är poddradio?

Om jag ändå skulle försöka mig på en förklaring, så är poddradio ett sätt att distribuera ljudfiler på internet, ungefär som radio men inte live. Man spelar in en ljudfil och publicerar den och vem som helst kan lyssna och även prenumerera på en poddradio eller podcast-kanal så att nya avsnitt visas automatiskt för lyssnaren när det publiceras nya.

Hur gör man?

För att lyssna på en podcast kan man använda sin webläsare som vanligt. Avsnitten publiceras i ett RSSW-flöde vilket alla webläsare kan hantera idag.

Man kan också använda särskilda program för att prenumerera och lyssna på poddradio och dessa program finns både för datorer, telefoner och surfplattor. Då blir lyssnandet lite enklare. Programmet håller koll på dina prenumerationer och visar när det finns nya avsnitt att lyssna på på respektive kanal.

SmartTech Podcast i sin nya, nuvarande skepnad kommer även fortsättningsvis göra repotage om tekniska produkter som på ett eller annat sätt kan vara ett hjälpmedel, men jag ska även försöka göra intressanta nedslag i vardagen. Besöka mässor och andra evenemang.

Prenumerera på vår podcast

Poddvideo

Förutom podcast har vi även en poddvideo man kan prenumerera. En poddvideo, eller videocast fungerar på samma sätt men det är en filmsnutt du får titta på istället för en ljudfil att lyssna till. I vår poddvideo kommer vi försöka lägga upp lite vardagliga roliga klipp som kan vara kul att visa. Här finns ännu ingen färdig idé om vad vi vill lägga ut, men det är något som får växa fram.

Prenumerera på vår videocast

Det senaste från poddradion

    Lämna ett svar

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.