Rånö 2011

Här hittar du semesterdagbok från vår vecka på Rånö i Nynäshamns skärgård. Bilder finns längst ner på sidan.

Dag 1

SÅ VAR DET PACKAT, LARMAT OCH LÅST HEMMA OCH DAGS FÖR ÅRETS VERSION AV VECKA I SKÄRGÅRDEN. JAG TROR ATT ALLA HAR SETT FRAM EMOT DET FAST PÅ OLIKA SÄTT OCH MED OLIKA SÄTT ATT VISA DET. VISST HAR DET FÖREKOMMIT MUTTER OM ATT VARA BORTA FRÅN STAN OCH VÄNNER SÅ LÄNGE MEN IDAG PÅ DAGEN D FÖREKOM MÄRKLIGT NOG BARA POSITIVA MINER OCH ALLT FLÖT PÅ BRA.

I ÅR PROVAR VI EN NY METOD VAD GÄLLER MATEN. FÖREGÅENDE ÅR HAR VI NÄSTAN INTE SLÄPAT NÅGON MAT ALLS MED OSS UTAN KÖPT ALLT PÅ PLATS. I ÅR PLANERADE VI ALLA MÅLTIDER OCH KÖPTE MED OSS KONSERVER OCH EN DEL TORRVAROR OCH PACKADE ALLT SAMMANS I EN STOR PLASTLÅDA MED SNÄPPLOCK. ETT KLART STORT KOLLI MEN KOMPAKT OCH SMIDIGT ATT BÄRA JÄMFÖRT MED TIDIGARE ÅR DÅ VI SLÄPAT LÖSA FÖREMÅL OCH MAT I PÅSAR. Vi har också provat varianten att inte ta någon mat alls med oss och istället handla allt på plats vilket i en lanthandel blir ganska dyrt. Dessutom blir handlandet utan planering dyrt i sig.

Även i år fick vi hjälp att köra större delen av packningen ner till Nynäshamn vilket underlättade enormt. Väl i Nynäshamn var det bara att lasta ombord allt på skärgårdsbåten och det gick väldigt smidigt. Tyvärr blev det ingen egen båt i år heller på grund av alla problem jag har.

Annars har den första dagen förflutit helt normalt. Framme på Rånö hämtade vi ut våra stugnycklar, bokade bastu för hela veckan och handlade inför morgondagens frukost i lanthandeln innan vi gick mot stugbyn.

Sedan spenderades resten av dagen i en solstol trots att vädret större delen av dagen bara bjudit på ett lätt duggregn. Middagen bestod av spagetti och Felix färdiga köttfärssås på burk som är så underbart god. Det är märkligt hur så enkel mat intagen på papperstallrikar sittande vid ett lätt lutande träbord i duggregn kan kännas så lyxigt!

Som vanligt har barnen redan provat på alla veckans aktiviteter redan de första timmarna. Vi hann knappt landa innan pysslet åkte fram och de satt och byggde slangbellor av toarullar och avklippta ballonger och sedan åkte kartongen med gula ärtor och ärtrören fram. Ett krig i liten skala bröt ut och nu är gräsmattan full av ärtor, men trots att jag visste att det var roligt blev jag ändå förvånad över exakt hur kul så enkla leksaker är =).

Veckans första bastu ägde rum ikväll och trots att termometern visade 19 grader i vattnet bet det i skinnet och antingen är det något fel på termometern eller så har jag blivit badkruka deluxe värre än vanligt. Men det var inte bara jag som tyckte det kändes som 16 grader så jag lägger min röst på en trasig termometer =).

Och nu har vi avslutat dagen med té och bullar framför den öppna spisen och jag känner tydligt att just inatt kommer det inte bli svårt att sova!

Bilder från veckan kommer sedan publiceras under semestersidorna.

Ddag 2

Det är verkligen skönt att vara här. Nog för att jag just inatt sovit illa och vaknat flera gånger av att fingrar och armar domnat eftersom det är brist på huvudkuddar, men jag kände mig ändå utvilad när jag vaknade i morse. Barnen är fortfarande glada och ärtkriget fortsätter direkt efter frukost. Slangbellorna byggda av ballonger och toarullar är fruktansvärt bra vapen och är alldeles för farliga för att skjuta på annat än materiella saker. Ärtrören duger bättre att skjuta på varandra. Det gör ändå tillräckligt ont =)

Jag saknar vår båt. Detta är andra året vi är här utan den. 2009 när vi hade vår Windy med oss låg den mestadels vid brygan i stugbyn trots att det inte är tillåtet. Men man slapp gå flera kilmeter upp till naturhamnen och det kändes lyxigt att ha båten så nära och kunna gå till den. Gå ner och sätta på kapellet före kvällstét och lätt och nära för att ta en tur när vädret tillät.

En annan trist sak är den urusla mobila täckningen här ute. På ostsidan av ön där butik och restaurangen ligger är täckningen obefintlig och här på västsidan där stugbyn ligger är det mycket sporadisk täckning trots öppet vatten och enbart 7-8 distansminuter till Nynäshamn. Dessutom lär det stå en mast på Nåttarö som ligger söder om Rånö. För att kunna roa sig regniga dagar tog jag med en 3G-router. För att över huvud taget få liv i den fick den läggas utomhus på en bjälke under taket över uteplatsen och även då går bredbandet upp och ner som en jojo. Och inte är det operatörsberoende eftersom det är samma åtminstone med Telia och Tele2. Det är något som definitivt kan bli bättre här.

Enda stora händelsen denna dag var en promenad till lanthandeln för att köpa bröd och mjölk samt bastu på kvällen. Inget regn idag men mulet. Men på kvällen kom solen fram och det blev riktigt behagligt. Middagen bestod av ravioli och spagettiringar och det blir verkligen gott i sådana miljöer som denna. Framför allt uppskattar man enkelheten i att under så enkla former inte behöva spendera evigheter med att laga mat.

Dag 3

Tredje dagen ute på Rånö har bjudit på bäst väder hittills. Sol och bad och klippor med en avslutning med grillning på stranden och bastubad utan barn. Nu när alla ligger till sängs och brasan är tänd och tét står till sig känns det skönt.

Det händer inte så mycket här ute så det finns egentligen inget att berätta. Igår hade jag och Maria ärtkrig med Denise och Jesper och det var grymt roligt! Jag tänkte mig en upprepning idag i större skala och blanda in även den andra familjen men de bangade =). Så idag har fred präglat tillvaron.

Jag börjar äntligen få ordning på min dygnsrytm vilket känns bra. Att börja gäspa vid halv elva och känna trötthet och vakna ganska självmant före halv nio som idag och kunna sitta en stund på trappan med en kopp kaffe innan någon vaknat. Hela stugbyn låg i fridfull tystnad. Det enda felet med det här är att jag egentligen vill uppleva det på en båt. Att få somna till ljudet av kluckande skrov och vakna och kunna sitta på däck och njuta av de första solstrålarna.

Idag när vi gick till affären för att handla det mest nödvändiga låg jag en stund på bryggan och fantiserade som så ofta om en stor båt, inredd för att bo i. Synd att man inte har tron på reinkarnation så att det skulle kunna hända i ett senare liv. Jag kanske istället borde lägga ner energi på att vara mer nöjd med det jag har?

Dag 4

Den fjärde dagen har passerat och den har inte varit så olik de andra dagarna.Vaknade ganska självmant före kl9 och intog trappan med kaffe och telefon för att läsa mail och kolla nyheterna. Jag har i alla fall konstaterat att den externa antennen på min Ericsson W21 3G-router är GSM-antennen och borde således gå att förlänga eller ersätta med en bättre antenn som kan placeras uppe på ett tak eller liknande. Just här finns ju ingen affär som har 3G-antenner så det får jag undersöka när jag kommer hem och bli något för framtida behov. Bristen på fungerande internet är faktiskt ganska störande.

Efter den sedvanliga promenaden till affären för att köpa det mest nödvändiga landade vi på klipporna medan barnen badade. Regnet SMHI hotade med infann sig aldrig, i alla fall inte just här och solen sken mestadels.

Efter en liten lunch läste jag lite bok. Jag är ingen som direkt gillar att ligga stilla på en strand eller klippa för att sola. Jag blir snabbt rastlös och med barn i vattnet blir det ändå aldrig helt avslappnat. Dessutom, tycker jag det kryper på mig hela tiden och min getingfobi är inte av den ringa typen =). Stranden har dessutom det onda med sig att Bromsar trivs där och det gör jävligt ont att bli biten av dem =)!

Idag hade vi bestämt att det var dagen för besök på Rånö Källan, södra skärgårdens absolut bästa sjökrog! Det var nog första av de hittills fem åren det besöket inte skedde på onsdagen, vad det nu spelar för roll =). Därför hade vi bokat vår dagliga bastu kl16 istället för att vara rena och fräscha till restaurangbesöket. Lite irriterande är det när man bokat bastubryggan en timme och andra ändå använder den som allmän badplattform. Själv tycker jag det är en oskriven regel att man låter de som bastar vara ifred där. Och just idag satt folk på klipporna runt bastubryggan och andra badade från den.

Vi hade bokat bordet till kl18 och vädret fortsatte vara perfekt. Jag tycker stället är så grymt soft av flera olika skäl. Framför allt har de god mat, men också en soft attityd och barnen kan hämta glass och leka på gräsmattan och stranden mellan rätterna. Dessutom, att sitta i fint väder på ett stort trädäck gör att både mat och öl blir 100 gånger godare än på andra platser.

När vi ätit upp försvann barnen ner till bryggan och vi drack upp och betalade.När vi kom ner till bryggan badade våra tre stora barn och vi hade några roliga minuter när de skulle fiskas upp ur vattnet. Men just den bryggan där vi legat flera gånger med egen båt och jag känt sån innerlig lycka kom så klart saknaden som ett brev på posten. En familj i en segelbåt som antagligen varit uppe på Rånö Källan och ätit tog sin båt och puttrade iväg. Det kändes extra fel och tomt att istället gå upp för grusvägen.

När vi kom tillbaka till stugbyn satt vi en stund på stranden medan de två minsta badade men snart blev myggen allt för påträngande och vi intog stugorna igen.

Nattningsprocessen blev lång och utdragen och någon vuxenstund ute blev det inte just idag. Nu när barnen en efter en somnar in och brasan brinner i den öppna spisen, passar jag på att dricka mitt té och blogga det här och Maria läser sin bok, något hon sällan har ro till dagtid. Själv skulle jag kunna bo i en sådan här stuga och inte göra annat än att läsa och njuta av tystnaden.

Dag 5

Nu är det fredag och bara idag och i morgon kvar innan hemresedagen är här och det märks. Barnen är retliga och uttråkade och själv börjar jag tyvärr mot min vilja känna mig lite rastlös. Fast egentligen vet jag att väl hemma igen kommer allt gå i sina vanliga spår igen och samma rastlöshet och längtan efter att göra roliga saker kommer att infinna sig bara efter ett par dagar. Det är en sådan där känsla att man inte tycks vara nöjd med något vad man än gör och vart man än är.

Men det är tråkigt att känna och märka att barnen inte verkar ha så roligt och det är lätt att känna sig misslyckad och hopplös. Är man hemma är man tråkig och ”alla andra” gör saker med sina familjer. Och gör man saker är det långtråkigt och de längtar hem. Och kanske är det svårt att klandra de när man tycks känna lite lika själv!

Men jag vet från tidigare år att det brukar börja kännas så här när veckan närmar sig mot sitt slut. Och ännu mer frustrerande att man inte riktigt tycks kunna njuta av tiden till dess slut utan man börjar packa i sinnet redan dagar innan det är dags. Men det är svårt att känna sig glad när barnen gråter och bråkar!

Nu på förmiddagen har folk vilat, läst och spelat. SMHI hotade med stora mängder regn idag men nu har prognosen ändrats. Istället är det mulet och blåsigt och bara regn hade stämt bättre med hur jag känner mig.

På eftermiddagen gick några ut i skogen och plockade blåbär och det resulterade i 1,5 liter som vi använde till en blåbärspaj nu ikväll. Ingen var direkt hungrig efter en sen lunch och klockan åtta hade vi vår bokade bastutid. Jag uppskattar de där besöken i bastun väldigt mycket för man hinner aldrig känna sig oren trots att man kanske inte tvättar håret varje dag. Ett bad i havet och en timme i bastu räcker långt.

Nu är klockan efter 11 på kvällen och samtliga barn har börjat somna in efter en kväll där de åter igen haft svårt att varva ner. Men nu när lugnet äntligen sänkt sig kan man skriva dagens blogginlägg och dricka en kopp té för att själv varva ner.

Dag 6

Idag är sista dagen före hemresa och den börja bra efter en lugn och skön natt och jag kände mig verkligen utvilad. Varje morgon har telefonen väckt mig av ett företag som vill sälja brandskydd som haft för ovana att ringa mig mellan 08.30 och 09.30 varje morgon. Igår kväll slog jag om telefonen till flygplansläge för att slippa det även denna morgon. Vet inte varför jag inte kommit på det tidigare =)

Efter frukost tog vi en promenad till affären för att handla frukost till i morgon och passerade receptionen för att boka nästa års vecka på Rånö. Det blev vecka 29 och andra stugor. Betydligt fler än förra året har kommit på att boka stuga ett år innan. För att få den stuga och vecka man vill ha får vi boka 2013 i vår.

Vädret är idag lite mulet och blåsigt men solen tittar fram och det är väldigt skönt ute. Regnet man hotat med hela veckan lyser fortfarande med sin frånvaro.

Under eftermiddagen har några badat och andra läst och efter middagen började vi packa så smått inför hemresan i morgon. Kl8 hade vi vår sista bokade bastutid och då var det skönt att få tvätta håret.

Dag 7

Så var det hemresedag. Packningen är packad, stugan städad och nyckeln återlämnad och båten stävar nu över Mysingen mot Nynäshamn. Igår när vi avnjöt vår sista bastu och bad för det här året kände vi alla hur vi inte ville åka hem.

Det blev lite stressigt på slutet med packningen och vi blev klara på minuten. Inte för att det var stressigt på något vis och dessutom var båten väldigt sen på grund av mycket passagerare och packning.

Nu när jag kommer hem har jag en semestervecka kvar och det känns ganska bittert. Det är två veckor kvar tills min hund Flinga kommer och det ser jag fram emot. Ska försöka hinna träna väldigt mycket tills dess.

Film och bilder

Här följer lite bilder som togs under veckan samt en liten film barnen gjorde en övertrött kväll. Någon brist på kreativitet rådde inte under veckan =)

[tags]Semester, Sommar, Skärgård, Stockholms Skärgård, Mysingen, Rånö, Rånö Källan, Utö, Nåttarö, Nynäshamn[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.