Laziz Sharifov på väg tillbaka till Sverige

Bild: Laziz Sharifov

Det har varit väldigt tyst kring Laziz Sharifov det senaste halvåret sedan han utvisades från Sverige. Jag skrev ganska många inlägg och Laziz skrev några här som gästskribent. Men sedan blev det tyst med rapporterna och även den grupp på Facebook som bildats som stöd blev kusligt öde och de få frågor hur allt gick, lämnades obesvarade.

Jag kunde känna att det var lite kymigt mot oss som engagerat oss så väldigt när det antyddes att man jobbade med fallet men vi fick gärna sätta in pengar. Kanske kunde man inte berätta allt om vad som pågick om det riskerade att förstöra något, men det blev verkligen dödstyst.

Tills nu! Idag kan man plötsligt läsa i media, bland annat i Expressen och Aftonbladet om att Laziz är på väg tillbaka och sitter på ett plan mot Sverige. Ordförande Michael Fridebäck från Fritids- och kulturförvaltningen i Haninge Kommun meddelar det glädjande beskedet att Laziz nu fått arbets- och uppehållstillstånd och kommer att arbeta som tränare i den lokala boxningsklubben. Helt uppenbarligen har man inte legat på latsidan vilket är mycket glädjande!

Jag känner inte Laziz och har aldrig träffat honom. Den enda kopplingen som fanns var att han gick i min äldsta dotters gymnasieskola på sitt tredje gymnasieår när utvisningsbeslutet kom. Det som kändes så absurt var att beslutet kom efter så många år och en ung vuxen som var mitt i slutfasen av sin skolgång. Därtill en familj som verkligen försökte rota sig i Sverige med studier och en idrottskarriär och helt säkert också arbete. Det är inte så jag tycker vårt land ska hantera människor. Att landet dessutom bryter mot egna och internationella regler gör inte saken bättre.

Men nu är han alltså på väg tillbaka. Läs gärna i Laziz egen blogg om vad som händer i hans liv framöver.

Ett Youtube-klipp med Laziz i boxningsringen

[tags]Politik, Flyktingar, Flyktingpolitik, Migrationsverket, Utvisning, Invandring, Invandrare, Invandrarpolitik, Sverige, Rasism, Kazakstan, Uzbeker, Barn, Aftonbladet, Expressen[/tags]