Ny version av Mac OS X

I onsdags släpptes en ny version av Mac OS X och aldrig har det väl varit enklare att uppgradera ett helt operativsystem! Apple valde att lägga ut den nya versionen i Mac App Store för köp och nedladdning.

Till att börja med har Apple en väldigt unik prisbild. 229kr för en uppgradering och då får man använda den på alla sina datorer i hushållet. När man väl klickat på köp, laddas filen ned, ca 4gb och när nedladdningen är klar startar man den som ett vanligt installationsprogram. Efter att man angivit datorns användarnamn och lösenord samt godkänt installationsplats och licensvilkor, uppgraderas maskinen. Inga ytterligare frågor, efter ca en halvtimme är datorn klar.

Det finns många nyheter i det nya operativsystemet och det har skrivits och skrivs väldigt mycket om det på nätet, så det hade jag inte tänkt beröra. Men i denna version finns en del intressanta nyheter vad gäller tillgänglighet och jag har ännu inte hunnit utforska de alla.

Men det första stora är att Apple numera inkluderar även svenska röster i skärmläsaren VoiceOver. Rösterna är Vocalizer Oskar och Alva. Tidigare har man bara haft Apples egna röster till förfogande och även om man haft en drös skämtsamma röster som inte går att använda till något vättigt, så har det funnits minst två, en manlig och en kvinnlig engelsk röst som varit mer än OK att använda. Med dessa röster har man kunnat installera operativsystemet som synskadad även om man fått göra det med en engelsk röst som försöker prata svenska. Men det har fungerat. Därefter har man fått köpa svenska röster från Acapela, men dessa röster kostar hälften så mycket för Mac som samma röster för PC.

De svenska röster som nu ingår är kanske inte de allra bästa rösterna och jag för min del kommer nog fortsätta köra med de mycket mer kvalitativa rösterna från Acapela, men det är ändå ett stort steg som Apple gör. Man integrerar för ännu fler i sitt operativsystem och man ger andra företag ännu mindre möjlighet att tjäna pengar på att anpassa Mac-datorer för funktionshindrade. Även om de externa rösterna från Acapela är i en helt annan klass så kommer nog många se det som en kostnadsbesparing och leva med den lite lägre kvaliteten.

Även om nya Mac OS X 10.7 Lion upplevs som klart snabbare för vanliga användare har jag redan märkt att i just denna version är skärmläsaren VoiceOver långsammare än i tidigare versioner. Bara att starta skärmläsaren som görs med command + F5 har tidigare gått sekundsnabbt. Men nu tar det 3–5 sekunder innan något händer vilket är väldigt irriterande. Det finns också en seghet på lite olika håll när man jobbar med VoiceOver, men nu när redan flera klagat hoppas vi att Apple lyssnar som man brukar och att en rättning inte dröjer allt för mycket.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.