Bibliotekets talbokssortiment direkt i mobilen med Legimus

I september 2010 skrev jag om möjligheten att få bibliotekets talbokssortiment direkt i mobilen i och med appen DAISY Reader. Det var ett projekt som Myndigheten för Tillgängliga Medier – MTM dåvarande Tal- och Punktskriftsbiblioteket – TPB körde ihop med företaget Storytel. Jag var aktiv betatestare av appen för iPhone och tanken och början var bra, men projektet slutade i ingenting. Från mitt perspektiv skulle jag tro att allt strandade på en uselt utvecklad app som säkert kostade för mycket pengar att få ordning på. Så i december 2012 lades allt ner och tjänsten stängdes ner. Man sade att man hade ett nytt projekt och en ny app på gång som skulle lanseras framåt våren.

Idag har jag testat appen Legimus för iPhone och det ser riktigt bra ut. Man säger på Legimus hemsida att appen ska lanseras i tre steg. I denna första version ska man kunna ladda ner böcker via webläsaren i iPhone eller iPad och öppna dem i Legimus-appen. Där ska man kunna läsa offline och förflytta sig i boken på sedvanligt sätt. Appen har även stöd för text.

I augusti i år sägs version 2 lanseras då de som prenumererar på dagstidningar ska kunna läsa dessa i appen och slutligen i oktober ska sista versionen lanseras då man ska kunna söka efter och ladda ner böcker direkt i appen.

Som det är nu måste man alltså först logga in, söka efter och ladda ner boken i webläsaren på iPhone eller iPad. Detta är inget stort problem för mig men det kommer i nuläget inte bli så tillgängligt för de allra flesta. Att surfa fram och ladda ner önskad bok är ganska många steg i nuläget.

I version 3 som man planerar till oktober så hoppas och tror jag det kommer bli mycket bättre. Denna app verkar klart mer genomtänkt och man verkar ha användare med skärmläsare i åtanke redan från början vilket bådar gott.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.