Garmin Swim del II

20130822-212345.jpg

Förra veckan köpte jag sportklockan Garmin Swim för att göra min simträning mer effektiv och roligare. Jag har hittils bara kört med tidtagarur och haft fullt upp med att räkna längder. Vet inte hur ni andra simmare som inte nyttjar den här typen av sportklockor gör för att hålla koll på längder. Simmar man 1,5–2km blir det 60–80 längder att räkna. Att därtill räkna simtag för att mäta sin effektivitet är bara att glömma :) Jag är väl medveten om att jag inte är någon bra simmare men riktigt hur dålig kanske jag inte ville veta ;)

Så idag var det dags för stora testet då det var föreningstid i simhallen. Det var säsongens första och inte en själ där förutom jag och mina tre döttrar. Inte ens ledarna behagade infinna sig och öppna, men det löste sig och en hel stor fin 25-metersbassäng för sig själv är inte dumt.

Garmin Swim kan så klart ta tiden. Det som är unikt med den här typen av klocka, är att den också känner av simtag man gör i och med armarnas rörelser, eller snarare den armen klockan sitter på. Den kan dessutom känna av vilken sorts simtag av de fyra simsätten man använder.

Genom att ställa in längden på bassängen man simmar i, räknar klockan dessutom distansen man simmat genom att räkna antalet längder. Jag trodde just den här finessen skulle visa sig krånglig, men av 60 simmade längder ikväll, missade klockan 1 längd. Genom att göra ett ordentligt frånspark och glida en stund innan man tar första simtaget efter varje vändning, hjälper man klockan att känna av när man påbörjar en ny längd. Just i mitt fall tror jag den felande längden berodde på mig som flaxade lite fel med armen någonstans bland de 7 sista längderna. I och med att jag är ganska säker på att felet låg hos mig är jag grymt imponerad över att det fungerar så bra som det gjorde.

Vidare får man hjälp att räkna ut sin simeffektivitet genom ett så kallat ”SWOLF”-värde. SWOLF är tiden för en simmad längd + antalet simtag. I mitt fall exempelvis 42 sekunder + 18 simtag = 60. Här kan jag tydligt se att jag har mycket att förbättra och det är precis det man vill komma åt med en sådan här klocka.

Det enda jag saknar är möjligheten att mäta pulsen. Alla tester jag läst runt om på nätet har visat att åtminstone Garmins ANT-system inte fungerar under vatten. Vatten dämpar radiovågor mycket mer effektivt än luft. Pulsen är ett mätinstrument på framsteg och dagsform som jag nästan blivit beroende av.

När simturen är klar trycker man på stopp och spara och åker hem. Det vackraste med den här tekniken är nog ändå, att så fort jag kommer in i mitt vardagsrum med klockan på armen, inom några meters räckvidd från vår Mac-dator, skickar klockan automatiskt de senaste träningspassen till datorn som automatiskt laddar upp dem på min profil på Garmin Connect! Bara den finessen skulle kunna få mig att byta min något äldre Garmin Edge 500 cykeldator som kräver anslutning via USB och förvisso några få klick på webben för att ladda upp alla nya aktiviteter. Automatik är fint helt enkelt :)

Jag vet, att framöver kommer det bli roligare att simma och jag kommer inte ha lika många undanflykter som tidigare. Jag känner mig märkligt motiverad att göra något åt mitt usla SWOLF-tal redan till nästa gång. Vi får se om motiveringsfaktorn håller även i praktiken :)

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.