Löpning i Zwift del II

Idag körde jag mitt fjärde löppass i Zwift sedan smyglanseringen för precis en vecka sedan. I och med att Zwift för iOS släpptes officiellt, öppnades öven löparmodulen som en dold funktion eller ett så kallat ”easteregg” för dom mest fanatiska. Löparmodulen är inte färdig på långa vägar och man vill nog inte släppa det för publikt i nuläget.

Rent upplevelsemässigt springer man på samma sträckor som cyklisterna kör. Tanken är nog att man ska fortsätta med det delvis, men i huvudsak springa i skog och mark hellre än kilometerlånga vägar som är OK när man cyklar men blir lätt tråkiga när man springer. Jag har läst att man inte vill att löparna ska påverkas negativt mentalt av alla cyklister som swishar förbi i hög fart så att man som löpare känner sig långsam och att när man springer längs en smalare väg eller stig gör det att känslan blir att man är snabbare när omgivningen passerar tätare inpå än. Det stämmer helt säkert.

Snart blir det dessutom fler löpare. Intresset, trots att funktionen är dold, växer snabbt så vitt jag kan bedöma. Skulle det finnas löparspår nu, skulle motivationen tryga eftersom man skulle bli för ensam utan att se en själ i närheten. Då är det bättre att tills vidare springa bland cyklisterna.

Vidare har löparmodulen inte fått någon egen ljudupplevelse. Det hörs inga löparljud från springande fötter. Snarare låter det som om jag själv cyklar väldigt långsamt med hjul mot vägbana i ungefär 10km/h. Det ska komma, men man har fokus på annat just nu. I dagarna fick vi se bilder från en ny bana på Watopia där man cyklar på en vulkan. Den lär lanseras snart så det är säkert mycket fokus på det.

Jag är ändå glad att man inte plågade oss löparintresserade med att vänta längre. Jag kan leva med att upplevelsen inte är färdig ännu.

Vidare har det ännu inte skapts några segment, utmärkelser eller utmaningar för löpare. Även det är sådant som kommer och löparavatarerna har fortfarande cykelkläder och man får plocka av sin avatar cykelhjälmen för att se lite mera löparaktig ut. Det finns heller ännu inga kvinnliga avatarer.

Rent tekniskt har inget av mina 4 löparpass avslutats korrekt så det är tydligt att det är lite beta eller pre-release-stadie. Ett av passen slutade med att batteriet i min pulsmätare tog slut och därmed tappades kontakten med fotsensorn och det kan man inte gärna anklaga Zwift för. Däremot slutade inte min avatar att springa när det hände. Den fortsatte i det senast uppmätta tempot på 10,5km/h istället för att stanna som cyklisten skulle ha gjort om data från sensorerna slutade komma.

En annan brist är att Strava ännu inte skapat en kategori för virtuell löpning vilket gör att det blir både det ena och det andra av uppladdade aktiviteter. Ibland dyker dom upp som cykling och går inte alltid att ändra till löpning. I och med att kartan är i en obebyggd miljö, stämmer därför inte heller höjdkurvorna innan Strava ordnar en sådan kategori.

Men den enda och starkaste känslan är fortfarande ren lycka över att löpning äntligen ändå är tillgängligt. Sedan dom första ryktena om löpning i Zwift började cirkulera i juni i år, har jag väntat, längtat och sett fram emot detta som besatt. Jag visste att det skulle förändra mitt liv lika mycket som inom cyklingen. Springa är en passion som behövt en motivation när den nästan enbart kan genomföras inomhus. Ett trasigt löpband som verkar vara inne på sista versen om det inte snart nog får service, gör också att det känns jobbigt. I synnerhet som att gå på gym är i princip omöjligt för mig och att köpa ett nytt löpband i dagsläget är uteslutet.

Så jag smörjer, servar och klappar om mitt trogna gamla löpband från 2010 och hoppas det ska hålla ännu en stund.

Run on!

Andra bloggar om: , ,

Posted from POSEIDONS TORG 4, 136 46 Handen, Sverige.

POSEIDONS TORG 4, 136 46 Handen, Sverige

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.