Zwift Group Workouts

Bild: Zwift Group workout

Bild: Zwift Group workout

Bild: Zwift Group workout

Själva workoutfunktionen har funnits i Zwift ett tag. Där har det funnits färdiga workouts eller man har kunnat designa egna och följa dem. Jag har aldrig fastnat för funktionen, mest för att jag tänkt mig att det varit svårt att följa.

Gruppcykling gillar jag men har inte kunnat delta i sådana eftersom man måste hålla koll på gruppledaren på skärmen. Det har funnits sätt för mig att någrolunda kunna göra det via fjärrkontrollsappen i telefonen, men då har jag behövt pilla på mobilen hela tiden under träningspasset och det har ändå varit för lätt att flyga iväg i förväg eller tappa gruppen och då få svårt att hinna ikapp igen.

Den nya funktionen Group workout är fortfarande i betastadie men den gjorde mig nyfiken. Den bygger på att hela gruppen följer en förutbestämd workout men den är individuellt anpassad efter ens personliga FTP. Själva Group workout-funktionen är dessutom deisgnad så att gruppen hålls ihop oavsett hur man presterar. Det viktigaste är att trampa. Slutar man trampa tappar man gruppen. Men så länge man cyklar hålls man ihop automatiskt och flyttas bara runt i gruppen efter ens effekt i förhållande till andra. Så presterar man låg effekt i förhållande till sin vikt hamnar man långt bak i gruppen och tvärt om om man genererar hög effekt i förhållande till sin vikt.

Vi människor gillar att ha andra omkring oss och det gäller även mig även om jag inte ser andra. Blotta vetskapen att det är ett stort antal cyklister runt om mig gör det roligare och vet jag dessutom att det i det här fallet är omöjligt att tappa gruppen blir det enkelt för mig att hålla mig i gruppen.

För att en workout ska bli givande för mig krävs det bara att jag har lite koll på vilka steg den är uppbyggd av. Exempelvis uppvärmning 5 minuter, intervaller X * Y sekunder i en viss antal procent av min FTP, nedvarvning och därefter slut. Zwift plingar mellan varje steg och ger dessutom ifrån sig ett extra ”glatt” pling om jag lyckas med steget jag just genomfört och får en ”stjärna” för avklarat steg.

Vet jag inte vad som ska komma blir det knepigare att planera träningen. En del arrangörer skriver detaljerat om hur workouten är konstruerad i beskrivningen, i annat fall får jag fråga någon i förväg.

Den här helgen har jag kört två långa distanser som gruppworkout. Det är träningspass inför nästa helgs långa Gran Fondo. Igår anmälde jag mig till en som var 2:30 lång men då klev jag av efter 2:12 på grund av illamående. Någon började laga mat mitt i ansträngningen och matoset framkallade illamåendet.

Idag anmälde jag mig till samma träningspass men den något kortare varianten på 2 timmar. Det skiljde bara 30 minuter, men 2 timmar inomhus på trainer är klart tillräckligt det också. Det gick mycket bättre idag. BBättre mentalt förberedd och inget matos så idag hade jag nog klarat 2:30-passet också. Men det kändes viktigare att lyckas än att köra längre.

Och nu såhär efteråt så gillar jag verkligen den här funktionen. Det är min tredje Group workout och det funkar verkligen. Kan jag bara memorera oller skriva upp stegen i förväg så är det här en superbra grej för mig. Det enda jag saknar är ett ”slutpling” i form av en liten famfar eller liknande när passet är avslutat. Nu får jag titta på klockan för att veta om det är slut. Det är lite synd men fungerar.

Det blir definitivt fler sådana här pass. Igår var vi en större grupp, i början ett 70-tal personer och när jag klev av efter 2:12 var vi bara typ 45 kvar. Idag var i 5–6 personer i min grupp och alla såg ut att hänga med hela vägen i mål.

Här kan man se gårdagens pass och här är dagens pass på Strava.

Posted from POSEIDONS TORG 4, 136 46 Handen, Sverige.

POSEIDONS TORG 4, 136 46 Handen, Sverige

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.