Wahoo Kickr Headwind Bluetooth Smart Fan for Indoor Training

Idag anlände min KICKR HEADWIND Bluetooth Smart Fan for Indoor Training. Det är ungefär vad det låter som, en smart fläkt anpassad för inomhusträning.

Det som skiljer själva utblåset från en vanlig fläkt, är att en vanlig fläkt har ett ganska brett omfång på den utgående luftströmmen då den ofta är till för att cirkulera luften i ett rum exempelvis. Denna fläkt har ett väldigt riktat luftflöde för att blåsa direkt på den som tränar och inte så mycket luft ska gå till spillo runt omkring. Vidare har den luftintag på varje sida istället för baksidan, vilket gör att den kan ställas i en hylla eller mot en vägg utan att begränsa luftintagen.

Det ”smarta” med fläkten är att den givetvis kan styras på lite olika sätt:

  • Baserat på i vilken hastighet man cyklar
  • Baserat på vilken puls man har
  • Manuellt styrd, från knappar på fläkten eller en app i telefonen.

Det sägs även att fläkten ska komma att kunna styras via Apple HomeKit, så att man ska kunna be Siri att starta eller stänga av fläkten, ungefär som man redan idag kan hantera belysning och annat.

Så hur smart är det då?

Jag har hittills med de fläktar jag haft, inte känt något stort behov av att öka eller minska luftströmmen. Det har gått alldeles utmärkt att bara starta fläkten på max och sedan träna. Och egentligen är det kanske frågan om man vill ha något annat än full fart på luftströmmen. Men en fläkt som själv startar när jag börjar träna och stänger av sig när jag slutar, är tilltalande.

Att låta fläkten styras av hastigheten känns minst intressant. Det beror givetvis på hur man cyklar i exempelvis Zwift. Cyklar man på lätta, snabba banor och hastigheter står i direkt relation till hur mycket man anstränger sig, kan den funktionen vara trevlig. Men upp för berg sjunker hastigheten men ansträngningen ökar och då vill man verkligen inte at fläkten saktar ner.

I de lägena kan säkert pulsstyrning funka bättre. Pulsen är väldigt direkt anknuten till ansträngningen. Desto hårdare man jobbar, desto fortare slår hjärtat och desto fortare går fläkten. Det kan fungera både på platta, snabba banor så väl som långsamma, tuffa stigningar.

I den tillhörande appen kan man konfigurera vad som gäller för fläktlägen för hastighet och puls. Man anger minsta och högsta hastighet och puls för fläkten. Standard är 8km/h eller 123 slag per minut eller 40km/h och 180 slag per minut. Men det går givetvis att anpassa efter eget tycke.

Annars finns alltid alternativ tre, manuell kontroll och full effekt från start, men då mister man funktionen att den slår på och av sig automatiskt när man börjar och slutar träna. I-landsproblem, men roligt. :)

Priset då? Ja för €229.99, alltså 2370kr får man ganska många fläktar att placera omkring sig, eller ungefär 2 rejäla vindmaskiner som definitivt dammar av hyllorna i rummet. :) Om det priset är värt det extra man får, får var och en avgöra. Jag gillar verkligen det riktade luftflödet som jag inte hittat hos någon annan fläkt, och dom smarta funktionerna är både lite användbara och roliga och ger en bra fingervisning om vart tekniken är på väg. Och som höjare av den realistiska känslan av ökat luftmotstånd med ökad hastighet, är den riktigt bra.

Så för mig som är ett stort fan av Wahoo, var det ingen stor tvekan.

Nedan kan man se Shane Millers Review på Youtube.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.