Akustisk kompass

TackTick audio compass

Den här produkten togs fram av en organisation för blinda seglare och TackTick i England. TackTick är redan kända för sina kompasser som drivs på solljus och på vis inte kräver någon extern el eller laddade batterier.

Den akustiska kompassen är trekantig i formen, har 2 displayer, en riktad snett åt vänster och en åt höger för att den ska synas väl oavsett vilken sida man befinner sig på i exempelvis en segelbåt. Kompassen har 2 knappar och en öronsnäcka. Med knapparna ställer en seende styrman in en kurs och låser sedan kompassen på denna kurs. Därefter kan en synskadad styrman styra efter den utlagda kursen. Kompassen kommer pipa om man avviker från kursen. Mörka korta pip om man avviker åt babord eller ljusa korta pip om man avviker åt styrbord. Antalet pip ökar desto mer man avviker och minskar desto närmare den utlagda kursen man kommer för att helt tystna när kursen är helt rätt.

För mig visade sig kompassen vara lite svår att använda i vår båt som är lite kursinstabil, lättpåverkad av vind och vågor och en liten fördröjning i kompassens reaktion. Fungerar dock hyfsat i lugna vatten.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.