Skit i dieseln

Ibland inser man hur stadig och rejäl vår båt är. Denna dag lastade vi verkligen fullt med sju ungar, en Labrador, en New Foundland och fyra vuxna och det var ändå gott om plats. Sedan intog vi Rånö Källan där det denna dag serverades tacosbuffé och livemusik. Buffén var ingen höjdare. Det var egentligen inget fel på den men ett jädra spring efter mat åt både vuxna och barn. Eftersom vi var så många (och livliga =)) fick vi sitta ute på gräset vid träbord och bänkar. Men buffédagarna gick det inte att få annan mat. Men stämningen var hög och glad och vi hade kul för att inte tala om ungarna. Det tog två sekunder innan dom sprang runt barfota i gröngräset som yrväder med lysande barnögon och det märktes tydligt hur dom njöt av att komma ifrån stan.

På väg hem Började motorn sacka redan vid Östra Röko. Jag blev lite förbryllad och trodde jag räknat fel på bränslet. Mätaren visade kvarts tank, vilket borde vara cirka 100 liter vilket också stämde med mina beräkningar eftersom jag inte testat om mätaren visar rätt. Men vid gaspådrag sackade den så vi fick tuffa i 5 knop på lågt varv och hoppas på att nå Nynäshamn innan macken stängde. Vi tog oss fram med nöd och näppe och fyllde 50 liter för att ta oss hem. Det lät också som om det löste problemet när vi la ut och satte kurs på hemmahamnen 3–4nm bort. Men vi hann knappt förbi färgelägret förräns det var dags igen. Det var således inget fel på bränslemängden. Nu dog motorn helt. Med en suck ringde jag macken som höll på att stänga och frågade om de kunde dra oss in til brygga innan de gick hem för dagen. De skulle bara stämma av kassan och sedan komma och dra in oss. Jag började skruva så länge och hittade snart det troliga problemet. Filtret i glaskoppen var helt igensatt. Vi hade haft sidosjö och en
rätt gungig färd över till Rånö tidigare på dagen och alla årtiondens gammalt skräp i tanken hade nog rörts om rejält. Jag demonterade glaskoppen och gjorde rent filtret och med några drag i handpumpen fylldes det snart igen med ren diesel och knotan startade direkt och gick normalt igen. Vi avbokade draghjälpen och tackade så mycket och satte kurs hem. Jag insåg att de två filter som sitter före koppen nog borde bytas å det snaraste. Jag har inte vågat demontera dem än. Det är nog dags nu =) På vägen hem badade vi vid 10-tiden vid Kaffeholmen. Vattnet var suveränt skönt och uppfriskande.

[tags]Rånö, Rånö Källan, Nynäshamn, Båtar[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.