En talande telefon, Nokia 6260!!!

Nu är det äntligen möjligt!! Att ha talsyntes i sin mobiltelefon och jag har den i min hand! Det har jag i och för sig haft några dagar nu men nu har jag bestämt mig för vilken skärmläsare och talsyntes.

Detta har ju varit på gång ett tag nu. Redan för en tid sedan hade jag Nokias 9110I communicator där en tysk tillverkare hade ett program sm heter TALKS som gick att installera i den telefonen. Det var väldigt begränsat eftersom det bara var förbestämda promptar som kunde läsas upp och bara på engelska. Men man kunde bläddra runt i telefonens menyer och inställningar om den var inställd på engelska såklart. Men så fort den stötte på ett ord den inte kände igen, dvs hela svenska språket så stavade den det istället. Inget praktiskt sätt att läsa och skriva SMS på. förklaringen var att den var alldeles för enkel i sin konstruktion.

Men Nokia har en alldeles speciell typ av telefoner utrustade med operativsystemet Symbian 60 där det går att installera program som på en dator och där bland annat TALKS från den tyska utvecklaren nu blivit fullfjärdrad och kan läsa allt! Finns även en spansk tillverkare som gör ett program som heter Mobile Speak som gör samma sak.

Förra måndagen, den 15:e var jag på ett företag som heter Insyn och tittade på 2 telefoner och fick programmet Mobile Speak demonstrerat som man är generalagent för. Tittade på Nokias 6600 och nya 6260. Jag föll helt klart för Nokia 6260 som både var nyare, viktelefondeisgn och mer minne och mer funktioner. Nokia 6600 har ju funnits ett tag nu, vet inte hur länge men den kändes inget vidare. Dessutom kändes inte servicen på företaget så imponnerande. Man talade väldigt varmt för 6600 som i sammanhanget var en gammal telefon med mer än hälften så mycket minne och inte alls samma avancerade kalenderfunktion förstod jag av Nokia i efterhand. Deras främsta argument att välja deras produkt Mobile Speak var dessutom att ge mig en lista över om det var ”100 skäl att inte välja TALKS” och det kändes inte seriöst oavsett.

Sedan gick jag och köpte mig en 6260 på the Phone House och installerade en demoversion av programmet. Och det funkar! Idag var jag på Syncentralen och träffade den andra generalagenten för tyska TALKS, ICAP i Göteborg och fick även det programmet demonstrerat och det har helt klart sina fördelar. Snabbare och mindre hackigt i talet så valet föll på TALKS. Jag körde ju även TALKS en kort tid på en Nokia 9110I så jag litade mer på den tillverkaren.

Idag fick jag min licens och har installerat programmet och det funkar skitbra! Alla menyer läser den, adressbok, SMS och allt sådant! Det är som rena julafton här! Allt som andra gjort i 100 år är nu äntligen möjligt! Helt suveränt!

[tags]Mobiltelefon, Mobiltelefoner, Nokia[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.