Arn tempelriddaren på bio!

Helt fantastiskt, strålande och alldeles underbart!

Som jag har väntat! Jag vet inte ens hur många gånger jag läst böckerna, ganska ofta selektivt och bara mina favoritdelar i böckerna, dom är ju så gudomigt bra och de väcker en osläckbar törst efter mer kunskap och vetskap om vad i detta som verkligen hände och vad som är dikt. Tänk om jag har dessa fyra böcker om Arn Magnusson och den efterföljande boken om Birger Jarl när jag gick i skolan och kved av fysisk smärta inför varje historielektion!

Vi ville inte gå på juldagen då den första filmen av två hade premiär. Dels var det alldeles för jobbigt precis efter jul och sedan skulle det nog vara hysteriskt mycket folk. Det var nästan fullsatt även denna dag på Filmstaden Söder dit vi alltid väljer att gå för att den är så liten och mysig. Rymmer bara 140 platser tror jag, sallong 1 alltså.

Hade läst en del av kritiken från premiären även om jag inte tog det till mig särskilt mycket. Det stank tidigt av jante-lag och många verkade såga filmen bara för att det var Jan Guillous böcker de grundades på eller bara för att vi små svenskar försökte göra något så stort. Någon kvinlig kritiker sa att det var ”för mycket fantasy”.. Öhh, jag ger mig fan på att det var samma sorts människa som var lyrisk och eld och lågor efter Sagan om ringen-premiären. Där kan man snacka om fantasy, detta är ju åtminstone äkta vara. Efter att ha sett filmen förstår jag kritiken ännu mindre. Våldet tycker jag i jämförelse med böckerna var neddraget till ett minimum och höll sig sakligt till historien och det var som det ska vara och som Jan Guillou själv säger, en kärlekshistoria. Att det blir komprimerat även på två timmar och 20 minuter, att en hel del detaljer och skeenden plockas bort är ju inte så märkligt när det är en så enormt komplex historie i botten.

Ut från sallongen gick jag med ett lyckligt leende på läpparna och den enda frustration jag kände var att det inte skulle vara slut redan, nu ville man precis som i böckerna, se resten. Och jag, lär gå och se den igen på bio innan den kommer ut på DVD och i TV-serieform.

[tags]Bio, Film, Jan Guillou, Arn Magnusson, Arn De Gothia, Tempelriddare, Tempelriddaren, Riket vid vägens slut, Joakim Nätterqvist, Sofia Helin, Michael Nyqvist, Morgan Alling, Stellan Skarsgård, Gustaf Skarsgård, Bill Skarsgård, Valter Skarsgård, Tomas Bolme, Bibi Andersson, Milind Soman, Driss Roukhe[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.