En första Mac-upplevelse

20081119_001Har ju aldrig kunnat köra Mac men har såklart tyckt att dom länge varit först i design av hårdvara och tänkt först och byggt sen. Redan 92–93 när jag släpade runt på min feta toshiba var mac långt gångna i utvecklingen av sina notebooks.

Apple är unika på det viset med sin inbyggda skärmläsare VoiceOver som gör datorn tillgänglig med talsyntes med produkten iVox från Assisiveware. Det är ett litet annat tänk än man är van från PC men på något sätt kändes det logiskt redan när man suttit en halvtimme.

Kopplar man dessutom en punktdisplay till datorn kompletterar man talsyntesen med utmatning i punktskrift. Men jag tycker det känns initialt som att Mac i dagsläget inte går att köra utan tal med enbart punktskrift vilket jag personligen tycker är en liten brist.

Jag testade både Safari, Mail, iCal, iTunes och Open office med gott resultat. Snabb och bra respons. Det som inte fungerade alls var Audium X som inte kunde läsa upp enstaka inkomna meddelanden utan man var tvungen att läsa om hela skärmen och alla meddelanden för att fåhöra även det senaste. Ohanterbart och drygt men ordnar sig säkert med tiden.

Så nu har dom inte bara visat att dom kan bygga snygg och kompakt design, välgenomtänkt gränssnitt för användare utan också tillgänglighet för synskadade, klart coolt!

[tags]Datorer, Macintosh, Apple, Mac, MacBook, MacOs, OSX, OSX Leopard, Leopard, Safari, OpenOffice, Open Office, iTunes, Audium X, Audium, Assistiveware, iVox, VoiceOver, Tillgänglighet[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.