Bygga mediadator del IV

fic-spectra-sp-945ef-htpc mediacenter_remote_control

Så var det då dags för slutfasen i projektet bygga mediaPC. Ikväll installerades allting och efter detta återstår bara inkoppling hemma och att få allt att fungera ihop med film och musik. Det blir nog en ”del 5” av det.

Vår första plan var att använda Aopens barebone som är betydligt mindre och kubformad. Men precis när jag bestämt mig och lagt beställning försvann den som produkt hos DustinHome och jag orkade inte börja leta efter andra butiker som hade den kvar. Då blev det nuvarande setup istället.

Bygga barebone-PC var betydligt trevligare än att börja bygga från början eftersom moderkort och nätagregat redan är monterat och alla kablar och grafikkort inkopplade. I den här lådan som just är avsedd för HTPC finns ju även ut- och ingångar för både scart-kontakter, S-video och komposit och både analogt 7.1-ljud och optisk och koax-ljud.

Det enda vi behövde göra var att montera i CPU och CPU-kylning, minnen, hårddisk, DVD-spelare samt instickskort för TV och trådlöst nätverk. Med lådan följde en passiv CPU-kylare som jag valde att använda istället för CPU-kylningen med fläkt som följde med CPUn. Jag antog att maskinen skulle gå mycket tystare på så vis.

När allt var monterat och klart började vi med att låta maskinen stå och gå en stund med BIOS information om CPU-temperatur framme för att se att allt såg ormalt ut. den vandrade upp till ca 40° och låg stabilt där.

Sedan började Vista-installationen. Jag valde 64-bitars vista för att kunna nyttja moderkortets maximala mängd minne som det kan hantera, dvs 4GB. Installationen av Vista Home Premium är den första Vista-installationen från början för min del. Har tidigare såklart installerat pre-installerade maskiner. Men det som förvånade den här gången var att installationen gick mycket fortare jämfört med XP och ställde betydligt mindre frågor. Jag tog inte exakt tid, men 30–40 minuter tog det allt som allt. Sedan återstod såklart att lägga in drivrutiner för det den inte klarade av att detektera vilket var TV-kortet, någon hittills ännu odefinierad videodrivrutin som troligtvis är LCD-displayen på fronten av lådan och mer förvånande – ett D-link WLAN kort som den inte klarade av själv.

Slutligen återstår skivan som följde med moderkortet och då kommer säkerligen den sista drivrutinsfrågan lösa sig. Sedan är det bara att ta hem lådan och börja söka TV-kanaler och börja flytta in musik och film. Maskinen går väldigt tyst, knappt hörbart rassel från hårddisken men i övrigt ingenting. De båda fläktarna i nätagregatet är garanterat tempstyrda men hittills har de gått på mycket lågt varv. Tyvärr kan inte BIOS monitorera fläkthastighet på den här maskinen som det verkar. Men dom snurrar och sitter monterade strategiskt bredvid CPUn och bidrar till kylningen av den också.

Uppdaterad: Nu är maskinen delvis inkopplad hemma och alla TV-kanalerna är inlagda. Min oro att fjärrkontrollen inte skulle fungera utan en massa externa och lösa donglar var obefogad, IR-mottagaren i lådan fungerar utmärkt. Lådan är bred som en video/DVD men lite för djup för vår TV-bänk och jag hade inte den ljudkabel jag behöver så ikväll blir ingen komplett upplevelse. Fick inte heller det trådlösa tangentbordet att fungera med den inbyggda radion utan var tvungen att nyttja den medföljande dongeln. Det ska gå utan den så jag får tydligen läsa på lite. Man köper inte en låda med inbyggd FM-mottagare för att behöva koppla in en till. Men det går säkert att lösa.

Fortsättning lär följa

Läs även:
* del 1
* del 2
* del 3

[tags]Datorer, HTPC, Windows Vista, Vista, MediaCenter, Media Center[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.