Radiohelg med Aktiva Synskadade

20081122_003Så var man då hemkommen från en helg med en massa arbete men också en del nöjen. I fredags åkte vi upp till Örbyhus för att besöka föreningen Aktiva Synskadade där de har en stor del av sin helgverksamhet. Vi skulle vara där i tjäsnten och visa nya hjälpmedel som blivit lite av en tradition.

Hjälpmedelsvisningen gick bra, det var lite få deltagare så det blev såklart en del fritid också. Jag hade såklart packat både kortvågsriggen och VHF/UHF-riggen i väskan och så fort det blev ledig tid så spenderade vi den uppe i deras jättefina radiorum. Vi spenderade även en stor del av nätterna där :)

Deras läge är helt suveränt, ingen direkt bebyggelse i jämförelse med hemma, ett stenkast från Örbyhus slott och sedan en massa skog. Över gårdsplanen sitter en dipol (antenn) uppspänd (har i skrivandets stund glömt beteckningen på den) samt en riktantenn på rotor som gör den vridbar. Jag tog med min Elecraft K2:a upp men man har även där en Icom 756 samt ett jädrans slutsteg med en massa kräm i med inbyggd helautomatisk antennavstämning i. Men jag tyckte det var lite kul att ta med min egen rigg för att se vad den gick för under riktiga förhållanden. Jag vet ju att jag själv har en urusel antenn och ett uruselt läge men det kändes ändå inte bra att knappt inte kunna kommunicera alls med omvärlden. Och nu fick jag verkligen känna på hur och att riggen fungerade fint.

Först blev jag lite orolig eftersom det var stendött på 20-metersbandet, ca 14,1–14,2mhz. Men när vi provade med föreningens 756:a och riktantennen var det lika dött. En morgon lyckades vi få in trafik på det bandet och då gick det även på min rigg.

Annars var det 80-metersbandet, 3,6–3,7mhz som gällde. Både jag och Joche körde Kommunjakten och jag som inte deltagit i den tidigare fick ihop 16 qso’n under den korta tid jag seriöst försökte. Och det var allt i från sm7-land längst i söder till sm2 i norr och jag lyckades även köra lokalt med en radioamatör i Tierp.

Men sådana där tävlingar i all ära men roligast är ändå riktigt långa qso’n (ett qso är en kontakt, ett samtal på radiospråk). Jag deltog för första gången i QO-nätet som är Södertörns Radioamatörers lilla pratstund på söndagar kl10 på 3663,0khz eller i närheten beroende på om frekvensen är ledig eller inte. Det var den inte denna söndag så vi hamnade på 3665khz där det åtminstone var lite lugnare. I det qso’t var vi nog som mest 9 deltagare om jag inte minns fel. pratade om väder och vind, försent upptagna och täckta båtar, kursavslutningen för SK0QO’s kurs för nya radioamatörer och liknande.

Efter lunch på söndagen lyckades vi köra några fler kontakter runt om i Sverige. När vi städat huset vi bodde i körde vi hårt sista timmen innan jag i panik fick packa ner riggarna. Trots att jag var så noga lyckades jag glömma en kabel. Lätt obetydlig men rätt störande.

På väg hem var det full snöstorm och föraren hade vissa svårigheter att navigera oss hem. Men det gick tryggt och säkert men tog betydligt längre tid än normalt. Jag hann med en P3 dokumentär och ett avsnitt av Radio Stockholms Knattetimmen innan vi var framme :). Sedan återstod bara att lasta av grejerna som tillhörde jobbet på kontoret och sedan åka hem.

Nu är man hemma igen och en arbetsdag har passerat. Nu har jag åter kopplat in kortvågsriggen här hemma och även där är allt som vanligt igen. Det mesta av det jag hör är skrap och brum och knaster från kabel-TV och andra störande elktriska hushållsmaskiner det kryllar av inom området. Det enda man får in är ryssar som kör antagligen med väldigt hög effekt men ganska obegripligt. Primärt längtar jag tillbaka till en ny radioorgie och lukten av varm radioutrustning och spraket från kortvågsriggar och pip från telegrafisändare och knappandet av datorer där man loggar sina pratstunder. Sekundär skulle jag vilja ha en helt egen bra plats att vara på. En stuga i skogen eller liknande där man kan dra upp så mycket antenn man bara vill och dit man kan ta sig hyfsat lätt. Tanken på att släpa ut radion och en fältantenn på nästa års semester till Rånö har vuxit en smula extra :).

73 de sa0bcc!

[tags]Amatörradio, Kortvåg, Elecraft, Elecraft K2, SK0QO, Örbyhus, Örbyhus slott, Tierp, Aktiva Synskadade[/tags]

Uppsala County, Sweden

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.