Barndomsminnen…

stina

Jaha! Då var vintern här på riktigt. Massor av snö har kommit under nattens lilla storm. Ush, vad kallt och hemskt det var att vara ute på sista kissrundan igår kväll med hunden. Stina fladdra runt som en vante och jag höll på att ramla ett x antal gånger. Varför ska jag alltid ramla för? haha

Men jag måste medge att det faktist är lite mysigt med snö. Nu är det ju inget fjuttigt som ligger på marken utan decimeter snö som knarrar under fötterna när man går. Väcker gammla minnen från när man va liten. Sen att det blir ljusare på något sätt. Och tystheten. Så mysigt och gå på kvällarna och det är helt knäppt tyst och gatulyktorna ljus reflekteras av den vita snön.

Sen finns du ju självklart massa neggativt också;) jag kan ju inte sitta här och va helt possetiv nu :P Fötterna bulttar av kyla händerna är svin kalla och det är såå mycket jobbigare att gå. Haha.. Men ska jag vara ärlig så är jag nog en liten fjäll människa.

Var ju alltid uppe i fjällen när jag var liten och åkte skidor och drack varm chocklad och åt limpmackor med ost och prickig korv på uppe på bergen. Eller när vi alltid var uppe i Åsele där vi har landställe. Var ute och byggde snö grottor i den typ 2 meter höga snön, hoppadefrån ballkongen från huset rakt ned i snön.

Kommer aldrig glömma våra skoter resor när vi drog ut hela familjen där uppe och åkte in i det norrländska landskapet och stannade till och wokade över öppen eld och satt inkurade i renfällar och drack varma drycker. Och sen kom man hem och glev in på det varma golvet, och satte sig framför en sprakande brasa och drack varm chocklad under ull filtar.

Eller som den gången vi åkte till några samer som bodde nära. Satt i kåtorna och drack och åt gott och jag va ute i hagen och klappade små ren bebisar. Jag blev ju självklart helt kär i en och ville ha med mig den hem.

Saknar det så, att få vakna upp i huset under duntäcket, sträcka på sig och gå ned för den knarriga trappan och mötas av det störta frukost bordet som fanns. Kokta ägg, fil och musli, bröd av alla dess slag,grönsaker,frukt och det doftade en blandning av nykokt kaffe och the. Och sedan sitta där och undra :jaha, vad skulle vi hitta på idag?

För alltid var det något. Man satt aldrig stilla och dega, utan det var ut på skoter färd, skogs promenader, skottning eller för min del då lek i snön. Och när solen värmde gjorde vi alltid soffor i våran gigantiska hög av snö som var bort plogad från uppfarten. Och sedan lade vi massor av ren och älg fällar där och så satt vi där i bara termobyxor och en tjock tröjja och njöt av solen. Jag grävde ofta gånger och grottor i den högen och inredde allt i snö och tog in fällar och filtar. Det var så mysigt!

Och på kvällarna lös hela uppgången till huset av värmeljus i små snöbolls lycktor som jag flititgt hade suttit och gjort. Och så denna tystnad. Man stog på verandan, det va helt kolsvart ute och det var knäppt tyst. Det nästan tjöt i öronen. Då och då hörde man något brak i skogen av en vilsen älg eller ren. Så gick man in, i värmen, och de lukta brasa i hela huset, och vi satt hela familjen vid köksbordet och spelade uno och drack cola och åt massa snacks och godis.

Åh, vad jag saknar det just nu! Snön väcker många minnen från barndommen.

Jag får glädjas åt hundens glädje istället nu! Stina är TOTALT helt flipp glad. Skuttar runt som en hare och går med munnen i marken som en plog. Mumma! sa stina. Blää sa matte. Avmaskning i vår? haha…

Så ikväll blir det nog lite lek i backen. Har ingen pulka, vilket jag MÅSTE införskaffa. Det är ju så kuuul!:D Kommer nog aldrig växa upp där! Så sjukt kul och brassa ned för backen. Kommer ihåg förra året när vi görde en helkväll i backen med alla polare. SKIT kul hade vi tills en polare ramla och bröt nyckelbenet. Som sagt, man är inte lika böjlig i benen längre som när man va liten, så man får ju ta det liiite piano! Jag körde ju en 90 graders bakåt halkning mitt i backen förra året och ryggen mådde INTE bra av det. Men fan! Lite får man tåla!

Nä, nu ska jag städa lite och diska!

Njut av snön så länge den varar!

[tags]Barndomsminnen, Barndom, Åsele, Vinter, Snö, Kyla, Kallt, Pulka, Pulkåkning, Hundar[/tags]

10 reaktioner till “Barndomsminnen…”

 1. haha! jaa men visst…Jocke håller huset och kaffet varmt…Det blir perfa..! :D Medans vi är ute och är nyttiga:D haha Och vill du pilka så kan vi a,lltid hjälpas åt att ta bort dom från kroken. haha..Så då va det klart…Åsele here we comes :P;)

 2. ha ha ha.. du e ju rolig.. Så du ska sitta o radiosera medan vi är ute då?? :) fast , de eju bra för då kan ju du hålla liv i elden o kaffet varmt o så.. så när vi komer in så kan vi bara sätta oss o fotöljerna o du serverar oss varmt kaffe. ha ha De va en bra ide????? :)

 3. Om ni ska inleda en förhandling med mig om att åka ännu mer jävla norrut så är det en bra id+e att muta mig med att ta med kortvågsriggen och en fältantenn. Det är det enda man kan ha norrlänska skogar till =) Åka scoter funkar också men annars ska man va inne =) det kan finnas en liten trivselfaktor i att pilka strömming också om man slipper ta av dom från krokarna =)

 4. Ja men de är ju som med vår bakning.. de e ju så kul.. Vi skulle kunna stöpa ljus oxå.. Eller så gör vi de innan.. jag ska kolla lite.. Jocke stöpte alltid ljus i sin familj innan jul. han sa att de va så himla mysigt.. O så lyssnar man på julmusik.. typ..

  ja ni får koma tidigare på julafton så de inte blir så där stressat.. o att morsan inte stressar upp sej så mycket.. o så bara ta de tlung.. inga tideer o passa o så.. o äääääta.. ha ha ha ha..

 5. Jaa det får du göra:)
  Jaa, det blir dyrt…Om vi inte fixar en mini buss:) då kan farsan köra:D haha…

  Jaa det får vi göra! Kan vi inte börja göra en pulka tradition om det e snö då? haha..Pulka rejs och den som vinner får ett pris, eller vad som:D kan ju bli en liten kul grej!:)

  Sen bara massa lugn och mys och levande ljus!:) ELler varför inte börja stöpa ljus?:DHAr jag aldrig gjort, skulle jag vilja göra:)

  Jaa, det får vi göra innan snön försvinner:) Vi får boka in oss när du blir frisk:)

 6. Jaaaa jag ska prata med han.. men fan då får vi börja spara nu typ.. fan as dyrt o ta hela min familj dit upp.. :(

  Vi får föröka göra denna julen till nåt fiiiint.. tycker jag.. även om vi inte kommer upp till en idyll så måste vi göra nåt bra av de.. Ingen stress o bara myyyys. .. ok???? Brasa kan jag fixa.. ha ha ha Men glada barn vete fan.. ha ha.. dom är ju som dom är du vet :)

  Haha haha.. ja hundarna där upp e.. så mycigt.. :) o åka pulka jämt.. haha.. Fan du o jag måste ta med oss barnen o åka pullka snart.. Vi har en bra backa i skogen här.. en låååång.. de kan bli skit kul ju!!!

 7. Ja men visst! Förstå du och få den traditionen! FÖr barnens skull, och för våran..Haha! Skulle vara så mysigt! SItta framför brasen sen på kvällen! Dricka varm glögg och kolla på ungarna när dom leker med julklapparna. Ryser nästan för att det skulle vara så mysigt ! haha…

  Haha jaa! Det kan bli ett projekt, men fan! Tror endå han skulle ha det nice! Om han ger det en chans..Haha..Där uppe är det ju ingen vanlig blaskig, kalla hal vinter, där uppe är snön bara något man tar nytta av. SKoteråkning, pulka åkning, och frilufsliv som jag älskar. Förstå lyckan i Stinas och fassis ansikten och bara kunna sträva runt och busa i snön! Och springa efter skotrarna.

  Jaa, jag förstår det…Den dagen jag skaffar barn:P Så kommer jag också ha rätt tätt mellan mina. VIll att dom ska ha det så att dom kan dela sin barndom med varandra när dom blir större.

  Ja, skoter e såååå kul! OCh dom där norrlänningarna är ju inte nådiga. Åker på isvak och grejjer, höll på att skita på mig en gång jag åkte med anders. VI hamna i ett isvak och han sa:”oj… du…Nu sjunker vi” och så garva han och gasa ännu mer. USh…haha…
  Nä men skoter e så kul! Vi har ju hela skön där uppe att rejsa på!
  Vi brukade ha skoter stafett också!
  DET va SKIT kul!:D

  Nä vi får övertala jocke!:D och skapa en ny tradition!

 8. ja ingen skulle bli gladare än jag om vi kunde få sånna traditioner :) Frågan är om vi får med Jocke på de.. ha ha ha ha.. :) han hatar ju vintern mer än nån jag känner.. :)

  Ja du är ju uppväxt som ensam barn nästan.. Mycke av de är de som gjorde att vi valde att skaffa en stooor famiklj.. Vill att de ska ha varann.. o att ingen ska vara ensam.

  Ja o åka scoter de har jag aldrig gjort.. en liten dröm jag har :) fan så häftigt röja fram på nån stor plätt.. :)

 9. Ja vistt gör det! Blir lite chockad själv när jag läste igenom det och såg hur mysig jag hade det, vilken barndom! Men fan, då va jag ju som ett ensam barn. Varken du eller jonas var med! :( Hade varit så mycket roligare och kunna dela det med er!
  :(
  Men men…Vi får helt enkelt gör det till en grej igen! :)
  Jag menar, det går ju bussar eller flyg upp dit, och vi skulle kunna ta hela familjen och dra upp, ingen skulle ju bli lyckligare än pyret och göran och anders och dom där uppe. Jag menar det finns ju plats! VIsst blir lite trångt men det e ju bara mysigt:)
  Och det hade varit så fint och se alla era barn gå igenom det jag gick igenom där uppe.
  Förstå hur myyysigt det skulle vara och göra det til len ny tradition och fira jul där uppe:D
  I huset, massor av snö, brasan och en fet julgran vi huggt ned själva och låtit barnen klä!:D
  Laga massa gooood jul mat!
  Det tycker jag vi satsar på till nästa jul:D

 10. Åh va mysigt de låter :) Jag önskar jag hade sånna härliga barndomsminnen.. När jag läser ditt inlägg så känns de som att vi kommer från två helt olika familjer :( Önskar jag oxå kunnat få vara med er där upp o vi kunde ha gjort allt de där tillsammans!!!!!!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.