Nytt amatörradioband

Idag blev det klart från Post- och telestyrelsen att frekvensområdet 50–52mhz nu får användas för amatörradio. Tidigare kunde man söka specialtillstånd för att få sända där men nu är det alltså helt fritt för certifierade radioamatörer. Det ska bli spännande att se om det går att använda till något kul!

Frekvensområdet har tidigare används för marksänd TV men eftersom det nu upphört i Sverige så släpps det helt till oss. Uteffekten begränsas just nu till 200 watt för att inte störa andra länder där bandet fortfarande används men man förhandlar med PTS om att få använda max 1kw.

Så det är dags att plocka fram 50mhz-toppen till antennen på min VX7 och se om det händer något.

Vidare verkar man ha beslutat att utöka 40-metersbandet där vi tidigare fått sända på 7–7,1mhz till att från och med april 2009 omfatta 7–7,2mhz. Väldigt trevligt!

[tags]Amatörradio, Kortvåg, Yaesu, Yaesu Vx7r, PTS, Post- Och Telestyrelsen, Post Och Telestyrelsen[/tags]

Stockholm County, Sweden

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.