Powertrimfel

IMG_2408Sällan varar ett glädjeämne särskilt länge, det är ett känt gammalt faktum. I slutet av maj sjösattes äntligen båten och ett missljud hördes från drevet när jag startade båten. allt det där kan man läsa om i bloggen i serien Motor- eller drevproblem. Vi fick tillbaka båten veckan före semesterveckan på Rånö och allt fungerade förträffligt. Det blev en dyr service men verkstaden vi anlitade, Regal Service var snabba och bra. Trots att reservdelarna var sjukt dyra hölll dom en bra prisnivå både på transport och arbete.

Hydraulpump PowertrimPå väg hem från Rånö var det tydligen dags för nästa del att gå sönder. Sista biten från bad och in till bryggplats drog vi på fullt för att sota ur lite ;) När jag trimmade upp drevet för att få båten att gå bättre i vattnet och göra 3 knop till, gick hydraulpumpen till powertrimmet sönder. Just då orkade jag inte ta tag i det men har idag varit ute och mätt och kontrollerat. Båda reläerna för upp och nertrimning klickar och ger ström ifrån sig och lägger jag ström direkt från batteri på pumpen händer ingenting.

Den har ju varit dålig enda sedan vi köpte båten. Drevet har inte stannat i det läge man trimmat det till utan sjunkit ner och jag har fått trimma upp det igen vart efter. Det beror antagligen på kolvar eller pump. Men kolvarna verkade täta och då återstår bara pumpen. Men jag hade tänkt ta tag i det senare eftersom det inte varit något stort problem.

Men nu gav den tydligen upp själv. Antagligen klarade den inte av det höga trycket på maxfart. En ny komplett pump kostar runt 8000kr så jag ska såklart se om jag kan få tag i en begagnad men det ser inte så ljust ut.

Det som är bra med det är väl förutom att det är hanterliga problem och rätt små och lätt att byta, dessutom ett problem mindre sedan som lär hålla ett bra tag. Nu är drevet renoverat och då är det bara motor kvar som kan bli riktigt dyrt. Det tråkiga är att även sådana här rätt små saker, en liten elmotor, en plasttank med 2 kopplingar för hydraulslangar, kan vara så sjukt dyra! Men så är båthobbyn, allt kostar oförtjänt mycket pengar och en del saker varken går eller vill man köpa på Biltema. I värsta fall är det redan färdigåkt för i år och båten får ställas upp och jag får spara lite pengar under vintern.

[tags]Windy, Windy 22, Båt, Båtar, Båtliv, Marina, Varv, Båtmotor, Båtmotorer, Volvo Penta, Mekaniker, Meka, Mecka, Hydraulik, Semester[/tags]

Stockholm County, Sweden

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.