Fildelningsrazzia

Idag kan man läsa på Aftonbladet.se om en Razzia mot fildelare. Polisen slog till mot 5 platser, 2 DC-hubar ochett par privatpersoner. I samma stund blir jag uppringd av en av mina vänner som berättar en märklig historia som får mig att fundera…

Min vän är arbetslös för tillfället och låg och sov ganska sent när han väcks av ett brak från ytterdörren och instormande poliser innan han ens hinner vakna. Ja killen är synskadad och kunde ju inte veta att det var poliser som stormade in i hans lägenhet, bara en sån sak! Antagligen säkrar man objektet i sängen men det går ändå hyfsat lugnt till och han delges misstanke om fildelningsbrott eller vad det kan tänkas heta. Därefter tar man hans dator i beslag. Vännen har även en så kallad Netbook, en liten ”surf-PC” men den säger man sig inte behöva ta med sig. På något vis får min vän veta att straffet som kan komma på tal är böter. Jag vet inte hur mycket olagligt material han hade på sin dator, men enligt honom själv och enligt det förmodade straffet böter, kan det inte ha varit så mycket.

Jag har varit måttligt engagerad i den här debatten. Inte för att det inte upprör eller saknas åsikter. Mer för att andra redan har sagt så mycket och min lilla röst knappast skulle göra någon skillnad. Sedan tycker jag att det är fel att stjäla andras material, musik och film som det är tänkt att andra människor ska leva på. Som om jag skulle jobba gratis (vilket det ju känns som man gör ibland)…

Så min ståndpunkt är nog ändå någonstans att det inte är rätt, men att musik- och filmindustrin kanske borde haka på de lösningar som bjuds för att via nätet kunna fortsätta sälja sina produkter, till lägre logistiska kostnader och snabbare leverans till kunderna på det vis de vill ha. Vi har redan haft Spotify ett bra tag och nu även Voddler som erbjuder samma sak men för film. Jag skrev om allt detta i bloggen i november 2008 och det är väl det inlägg som genererat mest kommentarer i ett och samma inlägg tror jag =) Men sedan höll jag tyst för jag tyckte att jag ändå klart och tydligt deklarerat min ståndpunkt. Och jag tror den känns OK än idag.

Men det här fallet får mig att fundera. Jag saknar en del fakta, det inser jag och jag saknar en del kunskap. Men min vän var knappast någon ”spindel i nätet” och eftersom jag vet ungefär hur mycket hårddisk han råkar ha, så kan det inte vara några överdrivna mängder musik. Knappast mer än i många svenska hem idag. Och det understryks ju av straffet böter, om nu ordningsmaktens personal på plats sa så och hade rätt, det återstår väl att se.

Men, jag undrar om inte det är i det här läget lite överdrivet att bryta sig in, rusa in 4 poliser för att beslagta en dator och för ett så lindrigt straff? Eller ser vi numera mer allvarligt på fildelningsbrott än mord, kvinnomisshandel, våldtäkt och lägenhetsbråk? Knappast så att en vanlig polispatrulls första lösning är att bryta upp en dörr. Och i artikeln säger man ju att man haft spaning på objekten en längre tid, att utredningen pågått ett drygt halvår. Bör man inte då under den här tiden kunnat konstatera att objektet är en vanlig grabb, dessutom ganska synskadad och förmodligen rätt ofarlig? Vad hade det gjort för skillnad att först ringa på dörren? Tveksamt om man hunnit undanröja bevismaterial under den korta tiden, material som dom ändå tycks ha så det räcker för ett ingripande.

Jag kan inte låta bli att få en rysning över hela ryggraden när jag tänker mig in i hur det skulle vara, om samma hände här! Om folk bryter sig in här bland barn och vilket kaos det skulle skapa! Nog för att jag inte borde ligga i riskzonen som rippar mina egna skivor och inte kör varesig Pirate bay eller DC++. Och jag som inte heller ser och kan göra ID-kontroll på att de som rusar in i mitt hus verkligen är poliser. Undrar hur dom skulle lösa det.

”Mer våld än vad nöden kräver” förefaller som ett begrepp man överkalkylerat den här gången också.

[tags]Nedladdning, Illegal nedladdning, Fildelning, Illegal fildelning, Fildelningslagen, Upphovsrätt, Upphovsrättslagen, Upphovsrättsbrott, Ipred, IFPI, Musik, Film, Filmindustri, Filmindustrin, Spotify, Artister, Skivbolag, Voddler, Piratebay, Pirate bay, DC++, Polis, Polisen, Razzia, Synskadad, Synskadade, Blind, Blinda, Aftonbladet[/tags]

2 reaktioner till “Fildelningsrazzia”

 1. En sak som slog mig direkt när jag läste det här är att för att ta sig in på det sättet lär de ju ha en order om husransakan. Och för att en åklagare ska godkänna en sådan krävs det väl en straffskala på fängelse i minst två år? Då är det ju ganska intressant att de snackar om enbart böter.

  Nu är jag knappast någon jurist eller ens speciellt insatt i juridiken men det är iaf vad jag fått för mig. Vet iaf att den tidigare telelagen hade krav på minst två års fängelse för att polisen ens skulle få begära ut trafikuppgifter från en operatör. Lagen om elektronisk kommunikation kan kanske ha ändrat det, har inte läst på så duktigt.

 2. Amen !
  Det är lite deprimerande att tänka på allt jobb man lägger ner på småfisk, samtidigt som de stora
  bovarna ler i mjugg när de läser om det i tidningen.
  Man struntar helt i att utreda inbrott, bilinbrott osv, som alla är exempel på intrång i någons privatliv,
  samtidigt som man vet att dessa drabbade kommer att ha svårt för att sova hemma eller kommer
  att ha ännu värre problem.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.