Bibliotekets talbokssortiment direkt i mobilen

Företaget Storytel tillhandahåller tjänsten att läsa ljudböcker via dator och mobil. Man kan lyssna strömmande eller ladda ner boken i sin mobiltelefon för att kunna läsa oberoende av tillgången till mobildatanät. Jag själv skaffade Storytel i juli 2009 och blev årskund efter en del test. I början fick jag lyssna via dator eftersom det då inte fanns någon tillgänglig mobilklient. Numera kör jag appen i iPhone vilket fungerar utmärkt.

Nu har Storytel startat ett projekt tillsammans med Tal- och Punktskriftsbiblioteket där man vill kunna erbjuda människor med läshandikapp samma möjlighet med talböcker som inte ska förväxlas med ljudböcker. Ljudböcker är i ren MP3 och på CD och läses ofta in av författare eller skådespelare för att tilltala den vanliga marknaden av läsare och ljudböcker blev verkligen en succé. En talbok däremot är förvisso även de numera i MP3-format men med extra styrkod för att göra det möjligt till lite mer detaljerad navigering, sökning och förflyttning i boken. I en MP3-bok kan man bara hoppa fil för fil medans man i en talbok i så kallat ”DAISY-format” kan hoppa fraser, sidor, stycken, kapitel etc. Hur detaljerad navigering som finns i boken kan variera.

I dagarna har man därför släppt en app i App Store som heter DAISY Reader som är en första testversion för en begränsad grupp läshandikappade iPhone-användare. Vi som ingår i testgruppen ska få testa appen under ett par månader och sedan utvärdera den. Under tiden får vi tillgång till ca 80.000 talböcker!

Vad som händer om testet faller väl ut har det inte sagts något om. Att man väljer just iPhone som plattform nu har nog med enkelheten att göra men min egen gissning är att man tänker sig andra plattformar och enheter för tjänsten framöver eftersom man på detta sätt inte når så väldigt många i gruppen.

Men nu ska jag ägna hösten åt att läsa så öronen blöder!

[tags]Bok, Böcker, DAISY, Talbok, Talböcker, Handikapp, Funktionshinder, Bibliotek, TPB, Punktskrift[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.