Storytel.se

I oktober förra året skaffade jag Spotify som lanserades och verkade väldigt lovande. Den hade inte all musik men väldigt mycket och mer skulle det bli. Men så blev det ju inte, vid årsskiftet ungefär, försvann en stor del av mina spellistor och mycket musik försvann. En del musik, en väldigt liten mängd kom tillbaka, och försvann igen.

Men tanken är bra och jag ville redan då ha en Spotify ”film edition” för streamad film. Tänk att kunna söka på vilken filmtitel som helst och sedan titta på den! Men det finns ju en rad hinder, både infrastrukturella problem men framför allt tror jag filmindustrin om möjligt är ännu värre än skivindustrin.

Men nu dök Storytel.se upp. En tjänst som liknar Spotify men för att streama ljudböcker istället. Ett tusental titlar sägs finnas i databasen redan och jag har fått positivt utslag på de sökningar jag gjort på mina favoritförfattare. Det finns även en spelare för mobiltelefoner med fri datatrafik i Sverige vilket är väldigt lovande. Tyvärr visade sig spelaren vara otillgänglig för oss med skärmläsare men det kanske löser sig.

30 dagars testperiod och därefter ett par olika kostnadsnivåer beroende på hur flitig läsare man är. Men just nu hårdtestas tjänsten av min dotter och så fort regnet kommer tillbaka, ska jag också läsa om en del titlar jag inte läst på länge.

Allt väl, det är kul med nya intressanta tjänster på internet och jag tror verkligen detta är en bra lösning för att kanske minska bokförlagens och skivblagens betydelse och möta den nya tiden. Att kunna ta betalt för saker även på internet. Att stoppa nedladdning, tror jag inte blir lika lätt eftersom jag fortfarande hävdar att många fildelare aldrig skulle nöja sig med den ens mest förmånliga lösningen på debitering. Fildelning och illegal nedladdning är en egen kultur och en ”grej” även om man gärna säger att det mest beror på bristen på bra lösningar för att ta betalt och prissättningen.

Men det är som sagt ett bra alternativ. Ändå är det något som stör mig. Att ständigt vara beroende av dator och bredband eller i Storytel.Se’s fall, mobil och bredband. Mitt sätt att konsumera både böcker och musik bygger på att jag ska kunna ha det på tåget, båten eller bussen lika väl som i sängen på kvällarna och då blir inte streamade tjänster lika flexibelt som att ha en bok eler musik på sin MP3-spelare. Och för att kunna läsa böcker i myshörnan eller i sängen krävs en dator och det känns inte helt optimalt.

Men jag råder dig att prova Storytel.Se. Gå in på Storytels Spotifyerbjudande och få 30 dagar gratis tjänst.

[tags]Bok, Böcker, Ljudböcker, Talböcker, Storytel, Bokförlag, Musik, Spotify, Fildelning, Nedladdning, Illegal Nedladdning, Illegal Fildelning, Skivbolag, Skivindustrin, Streama Musik[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.