Ny kamera, Panasonic Lumix DMC-TZ10

Jag har mot mina ”principer” skaffat en kompaktkamera igen, det har vi inte använt någon sedan vi skaffade vår första systemkamera, Canon EOS 350D i september 2006. Vi har väl inte tyckt att det varit nödvändigt när man haft en så mycket mer kompetent kamera, men framför allt frågan om man kommer att ”släpa” på en systemkamera när man har en liten kompaktkamera? Antagligen blir man för lat och tänker att kompaktkameran duger bra just idag.

Och det dilemmat kvarstår naturligtvis. Någon av kamerorna kommer antagligen bli liggande mer än den andra och frågan när man ska använda den ena eller den andra. Men kanske kan det vara en vits med att ha något barnen kan använda när de gör saker eftersom man inte gärna vill släppa en dyr systemkamera i händerna på dem, som dem dessutom kommer ha svårt att hantera ändå.

En annan parameter var att Lumix PZ10 har inbyggd GPS och således sparar platsen där bilden är tagen i själva bildfilen. Nu när vi börjat leka med iPhoto som kan göra en massa skojiga saker med den informationen känns det lite extra kul. Åtminstone jag tänker mig att man fotar med den lilla kameran för att få platsinformationen som man sedan kan kopiera över i bilder tagna med vår nuvarande Canon EOS 500D om de är tagna på samma plats. Och det är ändå oftast jag som bär på kameraväskan =)

Produktlänk hos Cyberphoto

Produktbeskrivning från panasonic.se

:X:

Digitalkamera

25 mm ultravidvinkeloptikkamera med 12x optisk zoom (16x Intelligent zoom) med AVCHD Lite-filminspelning med GPS.

12,1 megapixlars DMC-TZ10 har en 25 mm f/3,3-4,9 LEICA DC VARIO-ELMAR vidvinkeloptik med 12x optisk zoom (motsvarande för 35 mm: 25-300 mm) i ett kompakt kamerahus. 25 mm vidvinkeloptik har ungefär dubbelt så stort fotograferingsområde som ett standardobjektiv på 35 mm. Den kraftfulla 12x zoomen kan även användas vid filminspelning. I 3-megapixelläge ger den extra optiska zoomen ytterligare förstoring och ökar zoomförmågan till 23,4x genom att den centrala delen av CCD används.

Intelligent Resolution (I.R) Technology ger en högre upplösningseffekt för digitala zoombilder och vanliga bilder. Bilden delas upp i konturområden, texturområden och mjukare områden. Varje område får en optimal bildbehandling. Med denna teknik kan 16x Intelligent zoom uppnå omkring 1,3 gånger den vanliga zoomförstoringen med nära nog ingen förlust av bildkvalitet. Intelligent Resolution Technology ger med sin högre känslighet och högre hastighet också skarpare bilder i lägen som utnyttjar färre pixlar.

Med DMC-TZ10 kan du spela in HD-filmer av 720P i AVCHD Lite med hög Digital Stereo Creator ljudkvalitet. Finns även Motion JPEG-format (1280 x 720 pixlar). Tryck bara på Motion Picture-knappen, så startar inspelningen. iA-läge kan också aktiveras vid filminspelning. När DMC-TZ10 ansluts till en Panasonic VIERA via en valfri mini-HDMI-kabel, kan TV-fjärrkontrollen användas för att spela upp med större bekvämlighet.

DMC-TZ10 har Travel Mode funktion med GPS. Du kan snabbt gå in på Travel Mode från toppmenyn och organisera information som är relaterad till din resa. När du tar bilder är fotoplatsen och lokal tid från GPS registrerad i bilden. När du spelar upp är det möjligt att visa automatisk sortering och bildspel efter fotoplats. Dessutom finns nu P/A/S/M-läge för ännu mer kreativa bilder på DMC-TZ10. Du kan vara trevligt att fotografera under resan när du minst anar det.

POWER O.I.S. nästan fördubblar korrigeringen av handskakningar jämfört med en konventionell MEGA O.I.S. Därför kan du ta vackra nattbilder utan oskärpa. Genom iA-läget aktiveras POWER O.I.S., Intelligent ISO Control, Face Detection AF/AE med Face Recognition, Intelligent Scene Selector med Sunset-läge, Intelligent Exposure och AF Tracking, så att kameran gör hela jobbet. Dessutom har DMC-TZ10 nu Happy Mode som optimerar färgmättnaden och ljusstyrkan och ger ännu mer minnesvärda scener.

:X:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.