Sendero GPS Lookaround

Den 16:e oktober 2010 lanserade företaget Sendero Group LLC programmet Sendero GPS LookaroundApp Store. Det är så vitt jag vet det första programmet för GPS-baserad orientering för synskadade iPhone-användare. Programmet har full funktionalitet och är byggt för skärmläsaren VoiceOver som används av synskadade för att styra iPhone.

Programmet är väldigt enkelt uppbyggt och har tre huvudfunktioner:

 • Where am I
 • är en var är jag-funktion som läser upp vilket färdriktning man har, vilken gata och stad man befinner sig i.
 • Nearest cross street
 • läser upp den närmaste gatukorsningen.
 • Nearest five points of interest läser upp de närmaste fem intressepunkterna i den kategori man valt under knappen ”POI category”. Väljer man till exempel restaurang får man upp de närmaste och kan klicka på dem för att få upp avstånd, riktning och telefonnummer om den informationen finns tillgänglig. Här har jag märkt att åtminstone i min miljö är det svårt att få fram intressepunkter men just restauranger verkar fungera hyfsat även om det känns som om databasen inte är helt up-to-date.

  Längst ner i appen finns även fem mindre knappar:

 • Map
 • tar fram en kartbild över ens position vilket man kan ha nytta av endast om man ser tillräckligt bra.
 • Compass
 • presenterar endast färdriktningen vilket läses upp av VoiceOver.
 • Shake on
 • slår av eller på möjligheten att skaka telefonen för att få information presenterad för sig.
 • Settings
 • tar fram programmets inställningar. Här måste man välja ”Europe” om man befinner sig i Sverige. I den första versionen av programmet var North America standardinställningen men i nya versionen frågar appen när man startar den för första gången vilken region man befinner sig i och sparar den inställningen.
 • POI category
 • ger dig möjlighet att välja vilken kategori av intressepunkter som ska presenteras vid tryck på knappen ”Nearest five points of interest”.

  När man pratar med synskadade om vad de önskar sig av en GPS-baserad orienteringsprogramvara får man tusen svar och sammanställer man de så skulle man säkert få fram ett program som gjorde stor nytta. Men bristerna finns ändå fortfarande i kartorna som i dagsläget saknar information om gångvägar och information om hur man kan gå över torg och genom parker som fotgängare för att slippa röra sig som en bil. En annan brist är själva GPS-tekniken som inte är tillräckligt exakt för att kunna tala om på metern var du befinner dig och man måste också röra sig för att få en tillförlitlig riktning. Så fort man står stilla ger GPS inte längre någon kompassriktning som går att använda sig av.

  När de två nötterna är knäckta återstår ”bara” att tillverka en app som presenterar informationen på ett bra sätt. Och här finns väl bara finansieringsproblemen och någon som ska tycka att det finns en marknad för det vilket väl kanske är lite tveksamt. Min egen personliga uppfattning är att man måste få in den här funktionaliteten i vanliga GPS-program så att man inte bara kan sälja till en väldigt liten och begränsad grupp.

  Men Sendero GPS Lookaround är ett litet smidigt program som hjälper mig väldigt mycket i min vardag. Jag kan få reda på vart jag är och vilken korsning jag står vid och det räcker ofta väldigt långt. En nackdel kan vara att informationen inte läses upp löpande utan man måste trycka på telefonen eller skaka den. En inställning för att programmet automatiskt ska läsa upp korsande gata när man närmar sig skulle ytterligare göra programmet ännu bättre.

  Pris: 38kr

  [tags]Apple, iPhone, iPhone 4, VoiceOver, GPS, Funktionshindrade, Synskadade, Tillgänglighet, Navigering, Orientering, Hjälpmedel[/tags]

  Lämna ett svar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.