Sonos blev vår ljudlösning

Sedan en lång tid tillbaka har jag funderat över hur spelandet av musik ska lösas i vårt hem. Under åren har jag haft en klassisk stor stereostapel med förstärkare med 5.1-ljud, CD, MD, DVD, kassettdäck och vinylspelare, en fet baslåda och väggarna prydda med högtalare. Förutom detta fylldes vardagsrummet med tio Benno-hyllor från IKEA fyllda med hela CD-samlingen i bokstavsordning, DVD-skivor i mängder och alla gamla hederliga VHS-filmer. Kort sagt var ljudet en ganska stor del av vardagsrummet och jag spenderar väldigt mycket tid med musik.

Under de senare åren har vårt sätt att konsumera musik verkligen förändrats i grunden. Det som började med en freestyle med kassetter följt av bärbar CD-spelare och väskan full med CD-skivor på tåget, har idag blivit sparad eller strömmad musik i telefonen eller iPoden.

På samma sätt har utseendet på vårt vardagsrum sakta förändrats. När den maffiga stereostapeln byttes ut mot en slimmad pelare från Samsung och CD-skivorna efter att ha blivit inlagda i datorn, åkte ner i kartonger och upp på vinden. Men här blev det lite jobbigt. Samsung-stapeln med USB-port kunde förvisso spela upp den inrippade musiken från samlingen på hårddisken men det var ett gränssnitt som var bökigt och omständligt. Menyerna för att välja musik blev oanvändbara och det gick inte att fjärrstyrs.

Så när Samsung-stapeln slutligen gav upp började det bli dags att se sig om efter en ny lösning. Och nog för att jag ibland saknar den enorma stereon och raderna med CD och DVD-hyllor kändes ändå en mer tidsenlig lösning på sin plats. Våra inköp av riktiga CD-skivor har i princip minskat till noll och DVD-inköpen minskat kraftigt. Men när det gäller DVD så är det en helt annan historia. Skivinköpen har flyttat nästan uteslutande till iTunes vilket fungerar bra rent praktiskt men känns inte som att köpa en skiva på riktigt.

Så under ett halvårs tid har jag tittat runt och provat vad som skulle fungera bäst. Eftersom vi kör nästan uteslutande Mac hemma nu föll mina ögon på Airport Express som är en liten dosa man ansluter till sitt trådlösa nätverk, kopplar till externa högtalare och sedan spelar upp musiken strömmande från en eller flera datorer utrustade med iTunes. Men flera problem såg jag med detta, dels att det krävdes bra fristående högtalare och inga tillräckligt kraftfulla för vardagsrummet. Dels för att kunna fortsätta använda mina Samsung-högtalare krävdes ändå en förstärkare med lite kräm i. Det skulle bli många små komponenter som ändå bara skulle göra att jag skulle kunna spela upp musiken från iTunes men inte så mycket mer.

Slutligen fick jag tips om att titta på Sonos prylar och då öppnades en helt ny värld av möjligheter! När jag började läsa på om vad dessa enheter erbjuder verkar de vara som gjorda för mina behov! Sonos är ett trådlöst musiksystem som består av förstärkare eller spelare med inbyggda högtalare. Man ansluter en enhet till sitt trådbundna nätverk så kommunicerar resterande enheter sedan med varandra i ett eget trådlöst nätverk. Systemet har inbyggda tjänster som gör det i stort sett helt fristående. Det enda som krävs är en lagringsplats någonstans på ens nätverk, en dator eller nätverksansluten hårddisk där all musik finns lagrad som Sonos strömmar musiken ifrån till en eller flera spelare.

I systemet finns även en inbyggd klient för att spela musik från Spotify samt möjlighet att lyssna till internetradiokanaler. Och allt styrs antingen från ett program i datorn, i din iPhone eller Android-telefon eller från någon av Sonos egna fjärrkontroller. De senare är dock onödigt dyra och programmen för dator och telefon erbjuder i stort sett samma funktionalitet.

I TV-rummet finns nu en förstärkare, Sonos Zoneplayer Z P120 som kort och gott erbjuder en line-in-ingång för externa enheter så som TV, DVD eller liknande, skruvkopplingar för högtalarpar samt en utgång för subwoffer. Förstärkaren är liten och kompakt, erbjuder 2x65W uteffekt. Ljudet med en gammal Sony subwoffer och våra kära Samsung-högtalare blev klart över förväntan med en så pass liten enhet.

Sonos Zoneplayer S5 är en fristående spelare som jag något gammalmodigt skulle kalla ”bergsprängare”. Den är flyttbar men kräver anslutning till 220V vilket väl gör min benämning lite felaktig. Den erbjuder ett mycket fylligt och bra ljud med ordentlig basåtergivning vilket gör att S5 definitivt fyller ett normalstort rum med perfekt ljud. även S5 har en line-in-ingång på baksidan för att plocka in ljud från en MP3-spelare, telefon etc och låta det strömma ur en eller flera spelare i Sonos-nätverket.

Fördelarna med detta system är fler än jag någonsin vågat hoppas på. Att från någon dator, iPad eller telefon välja musik, antingen från vårt eget musikbibliotek som är ganska omfattande, från Spotify eller någon av alla tusentals internetradiostationer runt om i världen i samma gränssnitt. Välja om samma musik ska spelas upp i alla Zoneplayer-enheter eller spela olika musik i de olika enheterna. Det som förvånar mest är att det tycks gå att spela olika musik från Spotify i de olika enheterna trots bara ett Spotify Prenium-konto.

Förutom möjligheterna att spela musik ur sitt lokala musikbibliotek eller Spotify, finns också andra tjänster att lägga till. Dels kan man skrobbla sin musik till Last.fm vilket innebär att Sonos skickar information till ditt Last.fm-konto för varje artist och spår man lyssnar på där det sparas. Dessutom finns tjänsten Wolfgangs Vault som är en tjänst för att strömma inspelade livekonserter med rock, jazz, indi, country och blues. Integrationen fungerar som övriga musiktjänster med snabb sökning på artist, album spår etc. På samma sätt kan man lägga till stöd för tjänsten Deezer.

Förutom detta finns stöd för sociala nätverk och i dagsläget för Twitter. Man kan helt enkelt publicera vad man just nu lyssnar på och när man publicerar på Twitter finns ett antal förinlagda Twitter-meddelanden att välja mellan. Självklart kan Sonos hantera multipla Twitter-konton så att hela familjen kan välja att posta på just sin Twitter.

Nackdelar finns också så klart.Den tydligaste vi hunnit märka är att då vi avstod från deras egen dyra fjärrkontroll blir det plötsligt lite omständligt att bara ändra volymen från TV-soffan när man drabbas av olika ljudnivåer mellan filmer och reklampauser. Då tar man fram sin iPhone som måste låsas upp och har man programmet för att fjärrstyra systemet redan aktivt tar det en liten stund innan det ansluter innan man kan ändra volymen, byta musik etc. Hade deras egen fjärrkontroll inte kostat runt 3000kr, hade det varit ett bekvämt tillskott på vardagsrumsbordet. En annan tydlig nackdel är att Zoneplayer S5 som är en så förträffligt bärbar musikmaskin inte kan vara helt fristående och trådlös. Man kan inte ta med den till sommarstugan eller husvagnen för att via mobilt bredband eller liknande spela musik även på semestern. Det hade varit riktigt trevligt!

Så nu känns det bra att faktiskt ha hittat en lösning för musiken. Det som återstår är att försöka lösa hanteringen av DVD- och VHS-samlingen. Att spela upp DVD-film från datorn till TVn och samtidigt få ut ljudet är inget stort problem. Men arbetet att dels rippa alla hundratals DVD-skivor och att göra det samma med VHS-filmer är ett enormt arbete och kräver enormt lagringsutrymme! Att dessutom ha möjlighet att säkerhetskopiera all denna media kräver inte bara en ny hårddisk. Tills vidare får de mest sedda DVD-filmerna stå dolda i en hylla i väntan på en lösning!

[tags]Sonos, Spotify, wolfgangs vault, Deezer, Last.fm, LastFM, Lastfm, Twitter, Sociala Medier, CD, CD-skivor, DVD, Internetradio, Sony, Samsung, Musik, Musikbibliotek, Strömmad Musik, Ljud, Radio[/tags]

2 reaktioner till “Sonos blev vår ljudlösning”

    1. Hej David och tack för tipset. När jag såg det vid uppgraderingen löste det ett problem hemma så att TV-ljudet automatiskt kommer ut via Sonos så slipper barnen slåss med både TV, digitalbox och Sonos-anläggning. Dock hade jag önskat att exempelvis S5 gick att köra stand-alone på ett wifi för att kunna ansluta till ett mobilt bredband och spela upp radiokanaler och Spotify. Kanske också möjlighet till ett batteripack Liknande Squeezeboxarna. Då skulle Sonos bli det mest kompetenta systemet =) Varför inte också utrusta den med SD-kortplats och USB-port för extern disk så vore det ännu bättre =)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.