Hjälpmedelsvisning FFS-dagarna 2011

Idag har jag varit på årets upplaga av FFS-dagarna, Föreningen För Synrehabilitering. Årets FFS-dagar gick av stapeln i Gävle på Scandic Hotel och där fanns personal från Syncentraler och Arbetsförmedlingar landet runt.

Själva utställningen var ganska vanlig. Vi stod alla företag i ett ganska trångt rum och det blev ganska stimmigt och jobbigt och ganska trångt.

Det som var lite utstickande detta år var att jag och kollegan skulle ha en föreläsning om sociala medier. Vi är ju båda ganska gamla i gemet och ganska aktiva. Allt från tiden man körde Fidonet via uppringda BBSer, och sedan har det gått via IRC, ICQ, MSn, bligen, Twitter och Facebook.

Föreläsningen var bara på en halvtimme så det blev bara en historisk genomgång för de som tror att sociala medier som fenomen är något nytt. Och visst är det ett nytt sätt att kommunicera för många och visst har det fått ett enormt mycket större genomslag de senaste fem åren jämfört med tidigare.

Men jag tror att jag trivs lite där i rampljuset och jag känner faktiskt lite ibland att andra tycker att jag gör det bra, men det är svårt att riktigt tro på det och sig själv =)

Det föreläsningen mer skulle ha handlat om om den varit dubbelt så lång, hade i så fall varit mer fokus på tillgänglighet och bristerna, hur flera av de stora tjänsterna vi använder är svåra att använda med så kallade skärmläsare som hjälper bland annat synskadade och blinda att ta del av information. Hur det idag till exempel knappt går att skapa sig ett Google-konto eller Facebook-konto på grund av bildverifiering. Visst brukar det finnas ”lyssna”-knappar, men inte ens vi som är vana vid kryptiska syntetiska röster har en chans att höra vad de säger. Och när man väl kommer in på sidorna är det inte sällan att det är mycket som inte fungerar.

Men det får bli en annan gång när de avsätter mer tid. För det är ett stort och komplicerat ämne.

Men roligt var det och uppskattat!

[tags]Synskada, Synskadade, Hjälpmedel, Mässa, Sociala medier, IRC, ICQ, MSN, Facebook, Twitter, Youtube, Skype, Spotify, Tillgänglighet[/tags]

Gävle, Gävleborg County, Sweden

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.