Strukturerat våra familjebilder

Vi har ju på senare år gått och blivit en riktig Mac-familj. Det fanns många vinster i att gå över från PC till Mac, men en av de var bildhanteringen. Visst finns det motsvarigheter i drivor för PC men något så snabbt och enkelt som iPhoto tycker jag är svårt att hitta i PC-världen.

Vi har byggt på vår familj sedan 1996, och de första 3–4 åren använde vi APS-kamera. Men runt 1998/1999 skaffade vi får första digitalkamera. Jag minns den än idag, en Sony Cybershot där objektivet satt på sidan av kamerahuset och kunde vridas i olika vinklar. Det sålde vi och bytte ganska snabbt mot en mer ”normal” Sony-kamera som såg ut som en kamera ”borde” =)

och visst förändrades fotograferingsmönstret redan då. Det var dyrt och väldigt besvärligt med analoga kameror med vanlig film i. När APS gjorde sitt misslyckade intåg i folkhemmet blev det förvisso enklare att byta film — om man nu tyckte att det var jobbigt innan. men det blev dyrare.

Med digitalkameran kunde man fascinerat bara knäppa på tills man var nöjd. Till en början raderade vi bilder som blev dåliga men snart slutade vi även med det. Och genom åren har det blivit bättre och bättre kameror, fler och fler bilder, större datamängder. Nu är vi inne på vår tredje systemkamera och man är ju glad att man då inte visste hur bra bilderna skulle bli framöver. Korniga, suddiga och mörka jämfört med nu.

Idag när jag låter datorn tugga igenom vårt fotoarkiv visar den 32.565 bilder och 121,2GB data. Och då har vi ännu inte scannat in alla analoga bilder som togs innan den digitala tiden, en stor plastlåda på hjul alldeles full med pappersfoton. Det ska scannas det med, men jag ska bara komma på hur det ska systematiseras först eftersom där råder komplett oordning idag.

Men vi har länge tyckt att den ständigt ökande mängden varit besvärlig när man velat bläddra tillbaka eller hitta något specifikt. Ett riktigt fotoprogram var vad som krävdes. Jag tvivlade på att iPhoto skulle mäkta med den enorma mängden bilder i en databas när jag märkte att allt läggs i en enda fil.

Men före jul satte vi igång med importen. Bilderna var då redan snyggt sorterade på en nätverksdisk i datum-mappar insorterade i årsmappar och semestrar var placerade för sig. Ett par gånger fick jag exprementera och göra om importen och när den stora importen väl ägde rum, tog det sin lilla tid. Nästan ett dygn tog det att kopiera från nätverkshårddisken till den lokala datorn och sedan in i iPhoto.

När importen var klar visade det sig, att trots den enorma mängden märks ingen fördröjning när man bläddrar i fotosamlingen. iPhoto körs på en Mac Mini med 4GB RAM-minne. iPhoto tar en liten stund på sig att starta, den ska varva upp den externa USB-hårddisken och öppna datafilen, allt som allt max 30 sekunder. Men när det är gjort kan man lugnt jobba på.

Nu har vi påbörjat det oändliga arbetet med att låta datorn känna igen ansikten. I början fick man namnge många personer men numera klarar den av ganska många. Problemet med vår fotosamling är dock att den omfattar 4 barns utveckling från 0–14 år, en pappa som ändrat hårfärg och klädstil under 16 års tid. Kort sagt tiden förändrar och det gör att datorn nog inte får det så lätt att automatiskt känna igen alla människor. Därtill är det inte bara vi på alla dessa bilder, utan våra nära vänner och släktingar som också har barn som växer upp. Men det är ett roligt arbete som jag tror ger lön för mödan framöver. Att be datorn plocka fram bilder på något av barnen, och genast har man dem framme och kan följa utveckling och händelser.

Vi har redan provat på att göra fotoböcker i iPhoto. När man gjort sin bok, köper man den direkt i programmet med sitt Apple ID och den beställs och levereras några dagar senare. Ännu har vi bara gjort fotoböcker för att ge bort, men snart ska vi göra egna.

Nästa steg är som sagt att digitalisera alla gamla analoga bilder. Jag har letat efter en snabb och högupplöst scanner för att inte göra arbetet ännu mer drygt. Min Canon Lide 90 tar väl så god tid på sig för att scanna i full upplösning. Därefter vill man gärna ha datum på de bilder som har det på baksidan. Det är ett jobb som kräver en mörk och lång vinter och eftersom vi just tagit oss ur en, får det kanske blir nästa.

Tips på scanner mottages tacksamt! Jag önskar mig en som inte är A4, som rymmer ett foto och inget mer och på så vis snabbar upp scanningsprocessen. Att lägga flera foton i scannern och låta den automatiskt detektera att det är flera bilder i den, har inte fungerat bra för mig.

Och när man gör allt det här bör man också fundera på säkerhetskopieringen. Enorma mängder data utan någon källa. Förloras datan är bilderna från 16 år av våra och barnens liv borta! Det vore en verklig katastrof. Därför gör vi på följande sätt:

 • Alla bilder från kamerorna sparas på en nätverkshårddisk med speglade diskar.

 • Bilderna importeras därefter i iPhoto

 • Macen gör själv Inkrementell säkerhetskopieringW på iPhoto-databasen med hjälp av den inbyggda backupprogramvaran time Machine till en Time Capsule nätverksbackup.
 • Det innebär att all data finns på en NAS (nätverkshårddisk], en Time Capsule [också en nätverkshårddisk mer avsedd för säkerhetskopiering) samt lokalt på vår arbetsstation. Det är en rutin som borde räcka. Den enda ordentliga bristen i hela upplägget är att allt finns här hemma. Inbrott är alltid en risk, men diskar går att gömma så att de tar lång tid eller är omöjliga att hitta. Men för att skydda sig mot brand bör man lagra data parallellt någon annanstans. Alterantiven är väl då främst manuell backup på hårddisk då och då som man förvarar i kassaskåpet på jobbet eller i bankfack eller en molntjänst eller annan nätverkshårddisk som står på distans och tar backup lite då och då. Men vår tids enorma datamängder i ett vanligt litet privat hem som vårt, är ett problem.

  Så alla fotofantaster där ute, dela gärna med er av era tips och erfarenheter!

  [tags]Kamera, Digitalkamera, Systemkamera, Foto, Fotografering, Bilder, Digitala Bilder, Digitala Foton, iPhoto, Datalagring, Säkerhetskopiering, Backup, Hårddisk, Nätverkshårddisk, NAS, Time Capsule, Timemachine[/tags]

  Stockholm County, Sweden

  6 reaktioner till “Strukturerat våra familjebilder”

  1. Det finns en del NAS:ar (QNAP bl.a.) som kan göra backup över nätet till en annan NAS.

   http://tinyurl.com/3qzst58

   Det står lite under punkten ”Remote replication to QNAP NAS or Rsync servers”
   Jag tänker t.ex. sätta upp det så mot min brors NAS. Han speglar över sina bilder till min NAS och jag mina till hans NAS.

   1. Hej Mats och tack för tipset. Min ReadyNAS Duo från Netgear kan också göra detta via Rsync. Jag har en likadan på jobbet som bara ska få mer disk så ska jag sätta upp detta.

  2. Det heter iFamily, inte mac-familj :) Ett enkelt men inte optimalt sätt att ha bilderna på något mer ställe än hemma är att lägga dem på en extern hårddisk som man tar med sig hem till någon annan. Man måste ju givetvis ta hem och uppdatera emellanåt men det ger ju ett litet skydd.

   1. Ja det är en lösning men problemet blir då den där uppdateringen. Jag har lärt mig att det nog måste ske ganska automatiskt för att det ska hända över huvud taget. Men visst, bättre att förlora något/några år än allt.

    Och, ifamily ska det givetvis vara!

  3. Jag har fått för mig att iPhoto lagrar ansiktsdatat i en egen databas, dvs INTE på varje fil som man hade velat. Det gör ju att ens möda med att tagga i princip är värdelös om man nån gång vill byta till nåt annat. vet du något mer om det?

   1. Hej. Nej är inte helt säker. Om man publicerar en ansiktstaggad bild på Facebook, ska den vännen — om man har den på Facebook, automatiskt bli taggad på bilden. Men om det innebär att det läggs direkt i bildfilen är jag osäker på. Borde ju gå lätt att kontrollera genom att exportera en bild och se efter.

    Fast ska man byta till annat blir det tungt ändå, eftersom allt måste exporteras ur iPhoto-databasen i så fall. Lär nog ta sin tid och det verkar inte gå att exportera allt på en gång. Därför jag idag sparar bilderna separat i original på annan plats också.

    Men någon annan kanske kan upplysa oss innan jag hinner testa.

  Lämna ett svar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.