Ledarhundar och tillgänglighet del V

I mitt förra inlägg Ledarhundar och tillgänglighet del IV som postades igår fick Synskadades Riksförbund hård kritik för att man klart och tydligt rådde deltagare på höstens kongress att lämna sina ledarhundar hemma. Man till och med erbjöd ersättning för placering av hunden under tiden. Man skyllde på sitt späckade program och på konferensanläggningen Aronsborg att de inte tillät ledarhundar i huvudbyggnaden på grund av allergi.

Föreningen Sveriges Ledarhundsförare kontrollerade med konferensanläggningen som inte alls hade några problem med ledarhundar förutom i matsalen. Man postade då ett öppet brev till SRF och efter detta har SRF backat (se kopia av epost nedan). Man skyller fortfarande på felaktig informationen från konferensanläggningen. Däremot skriver man fortfarande att programmet är så späckat att det inte finns mycket utrymme för rastning av hund varför det nog ändå är bra att låta hunden vara hemma. Man har således bara backat ett halvt steg och uttrycker samma sak på ett lite annat sätt.

När det gäller just detta kan det säkert stämma att en konferensanläggning av okunskap ger fel eller dubbla budskap och att SLHF och SRF fått olika besked för att man helt enkelt ändrat sig. Det många av oss reagerar på är att Synskadades Riksförbund då inte istället byter konferensanläggning till en mer ledarhundsvänlig dito för att alla deras medlemmar ska kunna delta. På det viset som kund, kan man sätta helt vanlig press att får vi inte det vi önskar, går vi någon annanstans. Det hade man kunnat komplettera med information om ledarhundar och forskning om allergier.

Organisationen ger just nu ett exakt hur förvirrat intryck som helst. Samtidigt som man så tydligt tycks jobba emot ledarhundsförare och de så viktiga tillgänglighetsfrågorna, trots flera ledarhundsförare högt upp i förbundet, så planerar man nu en av de mest storståtliga firanden av ledarhundens dag jag hört talas om sedan det glada 90-talet. Man bjuder in till pressträff och information för restaurangnäringen och vidare finns under eftermiddagen den 27.e april både ledarhundsekipage och producenter på Stockholms centralstation för information och mingel och på kvällen kommer vi avsluta med en middag på ett Scandic Hotell i närheten. Och då får man hoppas att våra hundar får vara med i matsalen. Åtminstone den hotellkedjan är ju väldigt välvillig till våra fyrbenta kompisar och hjälpmedel. Mer om den dagen kommer så klart i morgon med förhoppningsvis lite bilder från dagen.

Här följer Synskadades Riksförbunds svar på Sveriges Ledarhundsförares öppna brev:

:X:

Från: Eva Björk SRF

Datum: 26 april 2011 11.13.55 CEST

Till: ***

Kopia: ”’#SRF_distrikten@srf.nu'” <#SRF_distrikten@srf.nu>

Ämne: Ledarhundar på kongressen – nya besked

Hej!

Efter att vi fått olika uppgifter, SLHF och SRF, om var ledarhundar får vistas på Aronsborg, så mailade vi frågan till Aronsborg om var ledarhundar får vara.

De får vara på boenderummen och i huvudbyggnaden, dock ej i matsalen.

Det underlättar för ledarhundsförare att ha hunden med, men det är ont om tid för rastning i vårt pressade program.

Om någon hundallergiker deltar i kongressen får vi hitta en lösning på plats, t.ex. genom att placera hundförare och allergiker långt ifrån varandra.

Det är viktigt att informera hundallergiker om att ledarhundar kommer att finnas i kongresslokalen, så de kan meddela oss sina behov.

Eva Björk

Eva Björk

Synskadades Riksförbund SRF

122 88 Enskede

:X:

[tags]Ledarhund, Ledarhundar, Hund, Hundar, Synskada, Synskadade, Blind, Blinda, Funktionshinder, Funktionshindrade, Tillgänglighet, Labrador, Labrador Retriever, Schäfer, Golden Retriever, Storpudel, Kungspudel, Synskadades Riksförbund, SRF, Allergi, Allergier, Pälsdjursallergi, Aronsborg[/tags]

Stockholm County, Sweden

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.