Ledarhundar och tillgänglighet del VIII

Under våren har jag varit på tjänsteresa i göteborg 2 gånger och båda gångerna råkat ut för diskriminering i samband med att jag varit ute med min ledarhund på olika restaurangbesök. Det finns beskrivet tidigare i den här serien.

första gången var den 29.e mars när jag och några vänner skulle besöka Kellys Bar på Andra Långgatan 28 i göteborg. Personalen var förvisso trevlig om än lite genomskinligt överdrivet trevlig, men ändå, och bestämd och vägrade släppa in mig och min ledarhund. Man vägrade titta på ID-kort och andra handlingar jag hade med mig så som medgivandet från livsmedelsverket om ledarhundar i serveringslokaler samt överenskommelsen mellan Synskadades riksförbund och Astma- och Allergiförbundet.

Andra gången var den 6:e april när jag skulle gå ut med några gästande affärsbekanta på Evas Pianobar på Kustgatan 14 i Majorna i Göteborg. Den här gången valde jag att ringa först och kontrollera, vilket i sig är förnedrande och sändeer fel signaler. ”Vi får ha våra hundar på restaurnager, får jag komma?” Svaret blev självklart nej och en betydligt mer dryg och otrevlig ägare eller restaurangchef vägrade ens diskutera och vad än handlingar som fanns var det ändå hans restaurang och han bestämde. I det påståendet måste man ju ge honom rätt. det är bara märkligt att när möjligheten att säga ja finns, väljer man att säga nej och det är diskriminering.

Jag har skrivit en del under våren i den här serien i syfte att sprida kunskap via det fria ordet men jag har ännu inte gjort någon anmälan till Diskrimineringsombudsmannen. Anledningen är att jag vet av egen och andras erfarenhet att man inget gör eftersom det inte finns stöd i lagen för att hävda diskriminering för näringsidkare som vägrar tillåta ledarhundar i sina verksamheter.

men just därför har jag nu gjort två sådana anmälningar med sända kopior till berörda näringsidkare. Om ingen anmäler kan ju Diskrimineringsombudsmannen tolka det som att problemet inte finns och när vi hävdar att vi behöver en lag för detta så är det ju bra om det finns statistik.

Så i nattens timmar har jag gjort dessa anmälningar på Independent Livings anmälningstjänst som tar emot och granskar anmälningarna och sedan sänder dem vidare till Diskrimineringsombudsmannen. man kan även låta dem sända till andra berörda beroende på område och man kan även själv lägga in epost-adresser dit en kopia av anmälningen ska sändas. Jag har i båda fallen sänt den till berörda restauranger. Fördelen med den här tjänsten är att anmälningar ligger ute på deras web och även kan följas upp med vad som händer eller inte händer. gör man sina anmälningar via dem så kan det ge en samlad bild och det tycker jag känns bra.

Mina anmälningar ligger inte ute på webben ännu. de ska granskas och godkännas först men jag håller koll och meddelar här när de finns ute.

[tags]Ledarhund, Ledarhundar, Hund, Hundar, Synskada, Synskadade, Blind, Blinda, Funktionshinder, Funktionshindrade, Tillgänglighet, Labrador, Labrador Retriever, Schäfer, Golden Retriever, Storpudel, Kungspudel, Synskadades Riksförbund, SRF, Diskriminering, Diskrimineringsombudsmannen, DO, Handikappombudsmannen, HO, Independent Living, Allergi, Allergier, Pälsdjursallergi, Restaurang, Hotell, Kellys, göteborg[/tags]

Stockholm County, Sweden

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.