Grundkurs 1 med Flinga del II

05:48: En klassiker, att vakna 40 minuter innan klockan ringer, min vanliga skräck för att försova mig. Flinga blev naturligtvis glad och var av den åsikten att en långpromenad till fiskmåsarnas skrik vore perfekt =) Men efter lite morgongos vid sängkanten och två ytterligare försök att komma upp lade hon sig i korgen en stund igen. Men det är ju ingen större idé att sova eftersom det skulle vara rena tortyren när klockan sen ringer.

08:37: Frukosten avklarad och det är märkligt hur hungrig jag är och hur gott det är när jag är borta. Hemma känner jag mig mest kräkfärdig på morgonen och inte hungrig förrän framåt kl11. Men här har man gått och laddat i ett par månader för att få äta färska hallon i filen och så finns det bara björnbär =)! Nu ska vi gå på en promenad till nästa fika och teoripass kl10.

12:40: Tiden går fort här och nu har ännu ett pass passerat. I förmiddags gick vi åter igen enskilda promenader och jag och Flinga fick ett litet dressyrpass med lite följsamhet och inkallning på kort distans utan koppel och platsliggning. Flinga ger en otrolig och snabb respons och utstrålar glädje och lite bus =) Husse måste jobba på att få henne lite närmare när hon sitter fot.

Straxt före första fikapausen kl10 var det så dags att bygga sele. Det är en trevlig känsla när man haft hund ett tag och selen blir sliten och välanvänd att få en helt ny alldeles blank. Då vet man att så kommer den inte att förbli särskilt länge =)

Efter fikapausen pratade vi om de kommandon vi använder till hundar i allmänhet och ledarhundar i synnerhet och det viktiga med att konsekvent använda kommandon. Hur vi förstärker de med röst och kroppsspråk kommer senare när vi ska prata om ledarskap och dressyrteknik.

Eftersom alla nu fått selar gick vi igenom hur man selar av och på sin hund. För oss som haft flera hundar var väl detta inget nytt men ämnet är inte så basic som det kan låta. Det handlade lite om att ha kontroll på sin hund och sela på och av på ett för hunden bekvämt sätt så att selen av misstag inte blir förknippad med något dåligt eller smärtsamt. Hur man ska hålla selen för att inte göra hunden illa när man trär på och av selen. Det är väl inte exakt så jag själv gjort genom åren =). Dessutom pratade vi om den vita käppens användning när man arbetar med ledarhund, att man kan ha käppen i höger hand men inte framför sig för att inte störa hunden. Käppen kan man använda för att göra omgivningen och trafiken mer uppmärksam och ha som hjälp för att kontrollera om hunden stannar för något hinder eller om man vill kontrollera att den står rätt vid en trappa eller trottoarkant eller övergångställe.

Men nu är det åter två timmars lunchpaus innan det är dags att sela på våra nya hundar för första gången och prova gå lite enkel landsväg. För våra två förstagångsförare måste detta vara ganska stort även om de varit på en infokurs och fått prova att gå med hund så är det ändå nu först på riktigt. För mig är det väl inte stort på det viset, men nytt. En ny hund med sitt eget sätt att jobba på och en ny hunds signaler att känna av. Jag är nog mest nyfiken på att känna hennes arbetsglädje och se hur hon arbetar. Ännu så länge har vi bara klämt varandra lite på pulsen, men det är nu det börjar så smått på riktigt. Redan imorgon kommer vi att börja gå hinderbana.

18:42: Nu är det kväll och bara ett pass kvar. Eftermiddagen gick rasande fort. Kl14 var det så dags att sela på Flinga för första gången. Promenaden bestod bara i en kort landsvägssträcka längs vägen till Almåsa och tillbaka. Under vägen fanns en bänk hon fick söka upp och där justerade vi selen ytterligare innan vi vände hem igen. Själva fenomenet att gå med ledarhund var så klart inget sensationellt på det viset. Men det var roligt att äntligen komma igång med henne och hon var en ganska ivrig tös som jobbade på bra framåt och följde vägkanten väldigt nitiskt. Längs vägen mötte vi andra kursdeltagare och fick på så vis lite extra störningsträning på köpet men det gick så klart galant även det.

Klockan 15 var det åter dags för fikapaus och därefter hölls ett teoripass om hundens vardagliga beteende och stress. Det handlade lite om hundens ursprung och lite om det vanliga beteendet när hundar hälsar på varandra och oss och vad som är stressframkallande för våra hundar och hur vi motverkar det. Inga nyheter direkt annat än att det åter igen känns väldigt bra att få stöd i min filosofi om att hundar inte behöver leka med var och var annan hund man möter. Man delar inte den där åsikten med så många hundägare som tycker att ”hunden måste få vara hund”, vad man nu tror att man menar med det. Samma gäller att kasta pinnar och bollar och det stressande i det.

Sedan pratade vi slutligen om taktil beröring, hur vi klappar våra hundar och var på kroppen och att det med forskning är påvisat att det är lugnande och avstressande.

Slutligen fick vi berätta om vår dag och vad vi hade gjort. Eftersom vi ännu inte gör något gemensamt utan allt är enskilt kan det vara lite intressant att höra även om man inte kan jämföra på det viset.

Nu har vi ätit middag och jag känner mig faktiskt lite överfull på ett sådant sätt att jag nog kommer avstå kvällsmackan. Något gym som jag hade tänkt blev inte av efter middagen så det får bli ett nytt försök efter kvällens sista programpunkt som börjar om ca 40 minuter.

22:22: Nu har lugnet åter sänkt sig över nejden, Flinga sover och jag gäspar! Sista passet var mera promenad i sele och vi gick runt området för att få markera lite trappor men lite känns det som att det går som en dans. Jag ser mera fram emot hinderbana och dressyr vilket kommer mera imorgon. Innan vi gick till kvällsmacka och kaffe gick vi dock hinderbanan en gång fastän den var tom på hinder. Allt för att Flinga imorgon ska känna igen vägen.

Trots att det inte är särskilt varmt eller soligt tycker vi båda att det är ganska svättigt. Flinga flåsar och det rinner längs ryggraden på mig, och hade det inte varit för att jag avskyr begreppet ”kvavt”, så hade jag sagt att det är det =)

Kvällsmackan var god men påfyllning på redan full mage, och behöver jag säga att jag inte orkade släpa mig till gymmet efter programmets slut? Jag känner mig dålig men alldeles för seg i huvudet för att tagga upp för att springa eller simma. Så jag flyttar på det lite till. Det kommer sluta med att jag släpat träningsväskan i onödan och får slita igen det hemma sen…

Nu tror jag att jag ska lägga kudden i fotändan av sängen där Flingas hundkorg står så att jag kan klia henne när vi somnar =)

[tags]Ledarhund, Ledarhundar, Hund, Hundar, Synskada, Synskadade, Blind, Blinda, Funktionshinder, Funktionshindrade, Tillgänglighet, Labrador, Labrador Retriever, Schäfer, Golden Retriever, Storpudel, Kungspudel, Synskadades Riksförbund, SRF, Hundinstruktör, Almåsa, Almåsa Konferens[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.