Grundkurs 1 med Flinga del V

07:18: Det är redan fredag och bara tre dagar kvar tills den gemensamma kursen är slut och var och en fortsätter på hemmaplan. Det har kommit till det stadiet att vi förare fått börja rasta själva, kanske med någon spionerande instruktör i bakgrunden. Om min instruktör stod gömd i någon buske eller ej vet jag dock inte men rastningen nu på morgonen gick finfint. Flinga gjorde några skumma svängar, en in på en parkering som hon annars brukar gå rakt över som ett streck. Men antingen ville hon driva med mig lite nu när vi var på egen hand vilket inte är helt ovanligt. Hundarna är mycket väl medvetna om det går någon bakom med koll eller inte. Det kan också ha varit så att just en spionerande instruktör stod och gömde sig bakom någon bil som Flinga ville söka upp. Vi får höra nu till frukosten antar jag.

13:08: Solen skiner fortfarande trots att man hotat med regn. SMHI-appen i min telefon sa en massa regn, men ännu har inget hänt. Men dagen är inte slut än.

Ingen instruktör sade sig ha stått på lur på parkeringen men när vi gick där igen fick det sin förklaring och den bestod i en väldigt nitisk hund som ville följa parkeringens kanter runt istället för att gå rakt över. Så Flinga gjorde helt rätt egentligen. Nu när jag vet att hon inte försökte driva med mig har vi kommit överens om en kompromisslösning hon och jag =)

Under första hälften av förmiddagspasset träffade vi åter veterinären och pratade denna gången om sjukvård istället för friskvård. Vi gick igenom ohyra, magproblem till följd av allt våra hundar kan sätta i sig och diet och vätskeersättning efter magsjukdom, öronbehandlingar och lite sådant grundläggande. Jag fick för mig att vi också skulle få lära oss lägga tassbandage men det var på grundkurs 3 om ungefär 2 år som det står på programmet. Nåväl, jag kan det ju redan och det är en övning som det är bra om man hunnit bli van vid sin hund och kanske inte helt lätt såhär första veckorna. Hundarna har ju svårt att låta sig visiteras utan att börja tramsa =)

Efter förmiddagsfikat fram till lunch var det enskilda övningar med sin instruktör igen. Jag vill ju köra mer dressyr egentligen men det kan vi göra när som helst senare. Men hinderbanan finns bara när vi är här på Almåsa så den valde vi och gick två gånger. Denna gång gick det betydligt bättre och Flinga klev bara över samma markhinder en gång så att vi fick ta om det. I övrigt gick hinderbanan finfint och hon är snabb och glad och tycker det är störtkul! Det enda är att jag fortfarande känner mig osmidig och oföljsam och tycker synd om Flinga som får släpa runt på ett gammalt kassaskåp men jag vet att det med tiden snart blir bättre igen. Att inte ha gått med hund på länge och åka på tok för mycket färdtjänst sätter verkligen sina spår och det pirrar i kroppen av glädje att slippa det framöver.Det jag främst är orolig för är att jag gått och blivit för lat, men jag lovar Flinga och mig att ändra på det i så fall. Den här hunden har verkligen potential att bli exakt hur bra som helst om jag bara låter henne utvecklas och utvecklar mig själv också, amen! :P

Precis före lunch hade vi lite selvård, justerade selen nu när den börjat mjuka upp sig lite samt satte på ”Ledarhund, var vänlig rör mig ej”-skylten. Snart bär det av till Västerhaninge för en liten tätortspromenad. Ikväll ska veterinären besiktiga våra hundar för att godkänna att de går ut och då får vi se vad Flinga tycker om det. Men jag är inte det minsta orolig för att det inte ska gå bra.

18:18: Stadsvandringen är avklarad och därefter kom regnet =) Vi lastade oss i bil och minibuss och åkte till Västerhaninge som inte ligger så långt från Almåsa. Där Gick vi först en runda med våra hundar i koppel. Rundan omfattade det mesta, lite gångväg, övergångsställe, en tågstation med tillhörande dörrar och trappor samt en djuraffär och ett café. När hundarna fått gå rundan ett varv i koppel gick vi samma varv i sele. Jag har inte hunnit fråga de andra hur det kändes men när rundan avslutades på cafét var alla vid gott mod. Förutom några alkisar på en parkbänk som kastade någon sorts hästskor efter ett av ekipagen så inträffade inga missöden.

Flinga höll ett högt tempo och var ganska taggad. Vi noterade lite slarv med trappor och att hon verkade vilja undvika dörrgaller. Men vi får kika mer på det sen när vi kommer hem. Det var i alla fall ett litet smakprov =)

23:54: Då var fredagskvällen slut. Kvällspasset kl19 bestod i genomgång av den förbindelse man ska skriva på där man åtar sig att ta hand om hunden på bästa sätt efter gällande lagar och regler. Den innehåller egentligen bara självklarheter tycker jag, som att man ska använda sin ledarhund aktivt, följa de lagar som gäller för hundhållning och att Synskadades Riksförbund har rätt att ta tillbaka hunden om man misssköter den. Därefter tog veterinären emot varje ekipage för att göra en sista besiktning, väga hunden och kolla vaccinationer och liknande. Flinga klarade sig bra och lät sig klämmas och kännas på utan protester och hoppade gladeligen upp både på veterinärens bord och våg.

Sedan satt vi och pratade en stund, åt ost, kex och chips en stund. Ute öste regnet ner och ingen var särskilt pigg på att gå ut och en hund hade verkligen ingen lust att klampa runt i vattenpölarna =) Flinga hade dock inget emot att gå och när vi till slut tog betäckning inne kunde jag vrida ur både kläder och hund =)

Nu återstår bara två dagar på den första delen av kursen innan det bär av hem för fortsättning på egen hand med instruktör.

[tags]Ledarhund, Ledarhundar, Hund, Hundar, Synskada, Synskadade, Blind, Blinda, Funktionshinder, Funktionshindrade, Tillgänglighet, Labrador, Labrador Retriever, Schäfer, Golden Retriever, Storpudel, Kungspudel, Synskadades Riksförbund, SRF, Hundinstruktör, Almåsa, Almåsa Konferens[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.